Skok na osrednjo vsebino

Novice

V domovih upokojencev se v decembrskih dneh vrstijo praznične prireditve in obiski predstavnikov različnih društev in organizacij, tradicionalen pa je tudi obisk županov, ki obiščejo svoje občane. Stanovalce razvedrijo s pestrimi kulturnimi in zabavnimi programi ter izrekajo želje po dobrem zdravju in osebnem počutju. V domu upokojencev dr. Franceta Bergelja na Jesenicah so pri Društvu upokojencev Jesenice za svoje člane in ter druge občane in občanke, ki prebivajo v domu, že prejšnji teden pripravili prijeten program z druženjem. Pri organizaciji in izvedbi so se jim letos pridružili pri Območnem združenju Rdečega križa Jesenice, pridružil pa se jim je tudi župan občine Jesenice Blaž Račič. Ta je najprej vsem izrekel lepe želje v prihajajočem letu 2020, nato pa sta se mu pridružila še predsednik Društva upokojencev Jesenice Boris Bregant in predsednica Območnega združenja Rdečega križa Jesenice Veronika Bregant. Bogat glasbeni in zabavni program so pripravili moški pevski zbor Društva upokojencev Jesenice, harmonikar Marsel Gomboc in gledališki igralec Ivan Berlot Taubi z ženo Milico.

Župan Blaž Račič je nato v tem tednu obiskal še Dom Viharnik v Kranjski Gori in Dom dr. Janka Benedika v Radovljici, kjer je občanom Jesenic, ki prebivajo v omenjenih domovih, voščil ob prihajajočih praznikih, z njimi pokramljal in preživel nekaj prijetnih predprazničnih trenutkov v njihovi družbi.

Ljudska univerza Jesenice v sodelovanju z Občinsko knjižnico Jesenice in Gornjesavskim muzejem Jesenice že petnajst let uspešno izvaja projekt z naslovom Raziskovanje kulturne dediščine v lokalnem okolju. V tem obdobju je skoraj tristo udeležencev na študijskem krožku iz pozabe iztrgalo neprecenljive zgodbe kulturne dediščine v mestu in okoliških krajih. Letos so se lotili teme, kako so se na Jesenicah včasih zabavali. Skrbno so zbirali gradivo in fotografije za novo knjižico, ki so jo v sredo, 18. decembra, predstavili v dvorani Kolpern na Stari Savi na Jesenicah. 21 avtorjev je prispevalo 22 zgodb o tem, kako so si Jeseničani in okoličani ob delu znali poiskati sprostitev in zabavo. Predstavili so vse zgodbe, nekaj avtorjev je strnilo tudi svoje vtise pri pripravi. Skupina učencev Osnovne šole Koroška Bela je o zabavi nekoč pripravila skeč, za glasbeni del je poskrbel Franci Brun, ki je bil član nekdaj priljubljene jeseniške glasbene skupine Caravelle. Ob 15-letnici projekta so se posebej zahvalili vsem sodelujočim v študijskem krožku, Občini Jesenice za sofinanciranje in trem jeseniškim javnim zavodom, Ljudski univerzi, Občinski knjižnici in Gornjesavskemu muzeju za dobro in usklajeno sodelovanje. Podžupan občine Jesenice Miha Rezar je v pozdravnih besedah poudaril pomen takšnega načina raziskovanja zgodovine in dogodkov povezanih z bogato kulturno dediščino.  

Koordinatorka študijskega krožka pri pripravi knjižice Kako so se na Jesenicah včasih zabavali? je bila Polona Knific, strokovni sodelavki pa Zdenka Torkar Tahir in Nataša Kokošinek. Knjižica je brezplačno na voljo občankam in občanom.

V sredo, 11. decembra, so se v prostorih Mestne občine Kranj na zadnji letošnji seji sestali župani v okviru Sveta gorenjske regije. Potrdili so projekte, ki bodo predmet podpisa druge dopolnitve Dogovora za razvoj gorenjske regije, se seznanili z osnutkom strateškega dela Regionalnega razvojnega programa Gorenjske 2021–2027, potrdili program dela Regionalne razvojne agencije Gorenjske za leto 2020 ter Regionalni akcijski načrt e-MOTICON, se seznanili s sistemom izposoje koles na Gorenjskem in podprli kandidaturo Kranja in Gorenjske za Evropsko prestolnico kulture 2025.

V ponedeljek, 9. decembra, so zbranim krajanom Koroške Bele predstavniki občine Jesenice, Vodno-gospodarskega podjetja Kranj, Geološkega zavoda Slovenije, Civilne zaščite, Uprave za zaščito in reševanje ter drugi pojasnili ugotovitve in ukrepe na plazovih Čikla in Urbas, strugi potoka Bela, ter načrte za prihodnost, s katerimi bo zagotovljeno tudi obveščanje v primeru sprožitve teh plazov.

Občina Jesenice je konec novembra s pridobitvijo uporabnega dovoljenja in izvedbo primopredaje dokončno zaključila projekt ureditve vaškega jedra na Blejski Dobravi. Z ureditvijo vaškega jedra, ki je bila izvedena v okviru operacije Zelene rešitve, se je vzpostavil osrednji družabni prostor za potrebe sejemske in tradicionalne tržnice, za prodajo lokalnih kmetijskih pridelkov, prikaz obrti, običajev in kulinarike. Trg omogoča tudi izvedbo različnih tradicionalnih in lokalnih prireditev kot so žegnanje konj na Štefanovo, koledovanje, božično dogajanje pred polnočnico, praznovanje krajevnega praznika in drugih dogodkov. Urejen vaški trg prispeva k lepšemu in privlačnejšemu videzu vasi ter spodbuja in ohranja družabno življenje na podeželju, ki privablja tudi številne obiskovalce iz okoliških krajev. Občina Jesenice je za ureditev območja, ki se je začela leta 2013 s pridobitvijo projektne dokumentacije in nadaljevala z obrtniško-gradbenimi deli, skupaj namenila 140.000 €, od tega pa je v sklopu operacije Zelene rešitve s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja prejela sofinanciranje v višini dobrih 72.000 €. V okviru te operacije je Občina Jesenice izdelala tudi zgibanko, ki je izšla ob uradnem odprtju vaškega jedra konec avgusta. V začetku leta 2020 bo LAS Gorenjska košarica objavila nov javni poziv za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja, na katerega bo Občina Jesenice oddala vlogo za postavitev nezahtevnega objekta ob novo zgrajenem vaškem jedru. Objekt bo namenjen za izvajanje gostinske dejavnosti v času prireditev in v času poletne turistične sezone.

Operacijo delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), pristop CLLD - izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014–2020.

Kabinet župana Občine Jesenice so danes obiskali učenci OŠ Poldeta Stražišarja Jesenice, ki nam vsako leto prinesejo ročno izdelane prednovoletne voščilnice. V službeni odsotnosti župana jih je sprejel direktor občinske uprave dr. Gregor Hudrič, s katerim so učenci prijetno pokramljali in mu razložili več o njihovi šoli in šolskih obveznostih, hkrati pa mu razkrili skrivnost ali dve o zanimivem programu, ki ga pripravljajo na njihovi novoletni prireditvi. Ta bo že ta petek, 6. decembra 2019, ob 17. uri v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice, pol ure prej pa pripravljajo tudi praznični bazar z njihovimi izdelki. Izkupiček od prostovoljnih prispevkov bo pripomogel k izvedbi aktivnosti na šoli in nakupu pripomočkov za otroke s posebnimi potrebami. K obisku prireditve prijazno vabijo tudi javnost.

Dragi učenci Osnovne šole Poldeta Stražišarja, hvala za čudovite voščilnice in prijeten obisk!

Občina Jesenice je skupaj s Krajevno skupnostjo Blejska Dobrava za krajane Kočne organizirala individualne predstavitve projekta ureditve pločnika skozi naselje. Za pridobitev gradbenega dovoljenja in s tem začetek ureditve pločnika je nujna pridobitev soglasij vseh lastnikov zemljišč ob predvideni trasi.

Uporabne povezave