Skok na osrednjo vsebino

Novice

Učenci, ki obiskujejo turistične krožke v treh jeseniških osnovnih šolah, so v tem šolskem letu pod okriljem projekta Turizmu pomaga lastna glava pripravili gledališko predstavo Legende in pripovedke v občini Jesenice. Premierno so jo uprizorili na prostem, pri Domu Pristava v Javorniškem Rovtu. Na predstavo so povabili sošolce, med gledalci pa so bili tudi učenci iz drugih delov Slovenije, ki so v teh dneh na taboru v Domu Trilobit v Javorniškem Rovtu.

Kot je povedala mentorica turističnih krožkov in vodja projekta Hermina Biščević iz Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, so lani izdali brošuro Legende in pripovedke v občini Jesenice, letos pa so nekatere od legend oživili v gledališki predstavi. V projektu je sodelovala Nena Koljanin iz TIC Jesenice, za scenarij in režijo je poskrbela Nika Brgant, mladi igralci pa so na prikupen način predstavili legendo o narcisah, Bergmandeljcu, dobrih vilah …

Obiskovalci so lahko igrali tudi igro Človek ne jezi se z Bergmandelcem ter se sprehodili po pravljični učni poti po Zoisovem parku in na označenih točkah spoznali marsikatero zanimivost. Obiskali so jih tudi liki iz Savskih jam: fužinar Viktor Ruard, oskrbnik Heinrich in rudar Tona.

Projekt sofinancira Občina Jesenice, predstave pri Domu Pristava pa se je udeležila tudi podžupanja Vera Pintar.

Včeraj, 7. junija, so na slavnostni otvoritvi pred SIJ Acronijem predstavili prenovljeno malo Peltonovo kolo, nekoč nepogrešljivega pomočnika železarjev, danes pa bo simbol mejnikov v jeklarstvu pozdravljal sodelavce in poslovne partnerje pred poslovno stavbo SIJ Acronija.

V Občinski knjižnici Jesenice so pripravili že trinajsti Brihtin dan, dogodek, namenjen mladim bralcem ob koncu šolskega leta. V dopoldanskem času so podelili Ostržkove figurice otrokom iz Vrtca Jesenice, ki so redno obiskovali knjižnico, si izposojali knjige in poslušali pravljice v knjižnici, doma in v vrtcu.

„Letos nas je obiskovalo osemnajst vrtčevskih skupin, na prireditvi pa smo razdelili 378 lesenih figuric Ostržek,“

je povedala vodja oddelka za otroke v knjižnici Cirila Leban.

Za nagrado so za malčke pripravili tudi Silno vljudno predstavo v izvedbi Andreje Zupančič. V popoldanskem delu Brihtinega dne, ki se ga je udeležila tudi jeseniška podžupanja Vera Pintar, pa je s predstavo Gusar Bero nastopil Studio Anima. Predstava je bila namenjena mladim obiskovalcem knjižnice, ki so obiskovali angleške in nemške urice, ure pravljic, ustvarjalne delavnice, Brihtino pravljično deželo, se udeleževali pogovorov o knjigah in sodelovali v projektu Berem z Brihto. Njim so razdelili 103 Ostržkove priponke. Po besedah Cirile Leban mladi na ta način dobijo pohvalo za nazaj in spodbudo za naprej, da bi radi brali in obiskovali dejavnosti v knjižnici. V Občinsko knjižnico Jesenice pa jih vabijo tudi v času počitnic, ko bodo potekale počitniške delavnice.

Na Srednji šoli Jesenice so na zadnji majski dan v sklopu projekta Izzivi medkulturnega sobivanja (SIMS) pripravili 2. lokalni posvet z naslovom Vključevanje staršev otrok priseljencev v našo lokalno skupnost. Udeležence posveta sta pozdravili podžupanja Občine Jesenice Vera Pintar in ravnateljica Srednje šole Jesenice Andreja Vehar Jerman, na dogodku pa so sodelovali predstavniki različnih organizacij, katerih delo se dotika tudi področja priseljevanja in priseljencev. Multiplikatorka SIMS Nataša Vrtačnik s Srednje šole Jesenice je predstavila nov predlog programa Vključevanje otrok priseljencev, Marta Kavčič iz Upravne enote Jesenice pa je udeležence seznanila s trenutnim stanjem priseljencev in trendom priseljevanja. Anita Bregar s Centra za socialno delo je predstavila tematske delavnice, ki jih pripravljajo za starše otrok priseljencev. Na CSD so oblikovali tudi Skupino za iskanje novih priložnosti, ki jo obiskujejo tudi matere otrok priseljencev. Katarina Bertoncelj iz Ljudske univerze Jesenice je predstavila Večgeneracijski center Gorenjske, njihove delavnice in tečaje, ki so prav tako namenjeni vključevanju staršev otrok priseljencev. Še posebej so obiskane kuharske delavnice. Ana Kozamernik je povzela, katere aktivnosti na področju medkulturnosti izvaja Mladinski center Jesenice, Faila Pašić Bišić pa je predstavila ustvarjalno–izobraževalni projekt Razkrite roke, ki je k izdelovanju tekstilnih izdelkov privabil več kot 20 žensk, priseljenk iz Bosne in Hercegovine, Makedonije in Kosova. Na lokalnem posvetu sta sodelovala še Kulturno športno društvo Bošnjakov s svojimi narodnimi nošami in KPŠHD Vuk Karadžić iz Radovljice. Pripravili so tudi panel na temo posvetovanja o delovnih načrtih na področju vključevanja staršev otrok priseljencev, ki ga je vodila direktorica Ljudske univerze Jesenice Maja Radinović Hajdić.

Ob koncu posveta so udeleženci, kot je bilo ugotoviti iz vsebine celotnega dogodka, sklenili, da lokalna skupnost ponuja res široko paleto aktivnosti  za uspešno vključevanje staršev otrok priseljencev. Težava, ki so jo izpostavili, pa je, da se starši družijo le z lastno etnično skupnostjo, stiki z večino pa so praviloma omejeni le na področje dela in še to praviloma samo pri moških. Dogovorili so se, da bodo starše ob vpisu otrok že v šolah seznanili z vsemi aktivnostmi, ki jih ponuja lokalno okolje.

Osnovni cilj projekta Izzivi medkulturnega sobivanja je prispevati k razvijanju vrednot medkulturnosti ter k izboljšanju strokovne usposobljenosti vodstvenih in strokovnih delavcev v vzgojno-izobraževalnih zavodih za uspešnejše vključevanje otrok priseljencev iz drugih jezikovnih in kulturnih okolij v slovenski vzgojno-izobraževalni sistem. Cilj projekta je tako zagotoviti ustrezno izobraževanje strokovnih delavcev, ki so v stiku z otroki priseljenci, ter usposabljanje strokovnih delavcev – multiplikatorjev za delo z otroki priseljenci ter s strokovnimi delavci vzgojno-izobraževalnih zavodov, v katere so vključeni otroci priseljenci. Med konzorcijskimi partnerji projekta je tudi Srednja šola Jesenice, sodelujoči zavodi pa so tudi Vrtec Jesenice, Osnovna šola Prežihovega Voranca,  Osnovna šola Toneta Čufarja, Osnovna šola Koroška Bela in Osnovna šola Poldeta Stražišarja. Projekt je delno financiran iz Evropske unije in Evropskega socialnega sklada ter Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

V sredo, 6. junija 2018, sta Občina Jesenice in Krajevna skupnost Plavž uradno odprla otroško igrišče Pika na Plavžu. Igrišče, ki se nahaja med večstanovanjskimi objekti v bližini enote Angelce Ocepek Vrtca Jesenice, je prvo izmed štirih igrišč, ki jih bo Občina Jesenice uredila na območju krajevne skupnosti Plavž v naslednjih letih. Igrišče, za katerega je Občina Jesenice zagotovila nekaj več kot 70.000 €, sta njegovemu namenu uradno predala jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger in predsednica Krajevne skupnosti Plavž Ivanka Zupančič. Odprtje igrišča, ki ga je povezovala Monika Sušanj, so z glasbenim nastopom popestrile učenke 3. razreda Osnovne šole Toneta Čufarja Jesenice Ana Pejić, Žana Kostič in Tara Stefanovski pod mentorstvom Mojce Čebulj. Še letošnjo jesen se bo začela tudi ureditev drugega igrišča v tej krajevni skupnosti, tj. otroško igrišče Biba na Ulici Staneta Bokala, naslednje leto bo na vrsti otroško igrišče Rožle na Cesti revolucije, v letu 2020 pa bo urejeno še otroško igrišče Tim na Cesti Cirila Tavčarja. Tako kot Pika bodo tudi ostala tri igrišča poleg igral imela tudi t. i. medgeneracijski prostor, namenjen druženju odraslih, ter nekaj visokih gred z užitnimi rastlinami, ki naj bi ljudi spodbujale k vrtnarjenju in spoznavanju narave, zasnovana pa so kot forme v prostoru, ki naj bi spodbujale otroško domišljijo.  

  • Kopališče Ukova odpirajo dvajsetega junija
  • Tudi na Jesenicah največ glasov SDS
  • Mis narcis je postala Klementina
  • Najlepši so trenutki, ko se rodi otrok
  • Bolnišnica mora ostati na Jesenicah
  • Srebro na evropskem mladinskem prvenstvu
  • LGBT-osebe obstajajo, če se strinjamo ali ne
  • Priljubljena kuharica

Priznanja se podeljujejo krajanom KS Plavž za uspešno delo, ki je pomembno prispevalo k razvoju, ugledu in sožitju v krajevni skupnosti ter za vsestransko pomoč pri izvedbah planiranih aktivnosti v krajevni skupnosti.

Sredstva so namenjena mladim od 15 do 29 let, s stalnim bivališčem v občini Jesenice. Mladi morajo opravljati naloge (priprava projektnih predlogov, organizacija in izvedba projektov in različnih dogodkov, aktivno izvajanje programa društva v smislu organizacijske, tehnične, operativne, ipd. podpore) v društvih ali nevladnih organizacijah, ki imajo sedež v občini Jesenice in ki delujejo na območju občine Jesenice.

Predmet prodaje je  stanovanje z ID oznako 2175-474-3, v skupni izmeri 60,08 m2, na naslovu Cesta maršala Tita 53b, 4270 Jesenice. Izhodiščna cena znaša 56.000,00 EUR. Najemnik stanovanja ima prednost pri nakupu omenjenega stanovanja. Številka energetske izkaznice: 2017-167-173-49003, veljavna do 23.04.2027. Energetski razred D (69 kWh/m2a). 

Uporabne povezave