Skok na osrednjo vsebino

Novice

V jeseniški enoti Centra za usposabljanje, delo in varstvo Matevža Langusa Radovljica, so imeli pred dnevi velik razlog za športno slavje. Pripravili so sprejem za njihovega uporabnika Željka Najdeka z Jesenic. V začetku novembra je skupaj s športnim pedagogom centra Juretom Vajsem uspešno pretekel 42-kilometrsko razdaljo slovitega maratona v New Yorku v Združenih državah Amerike. Tako je postal prvi Slovenec, ki je kot oseba s posebnimi potrebami nastopil na tako prestižni svetovni maratonski preizkušnji.

V osrednji jeseniški gledališki dvorani so se v sredo, 14. novembra, začeli 31. Čufarjevi dnevi. Gre za uveljavljen, tudi v širšem slovenskem prostoru, festival amaterskih gledališč s tekmovalnim predznakom. Do 22. novembra se bodo vsak večer vrstile predstave, ki jih je med 26 gledališči in igralskimi skupinami izbral selektor Iztok Valič. Pomembno bo festival obogatilo šest mladinskih predstav, ki bodo na sporedu v dopoldanskem času. Na otvoritvi pred začetkom prve predstave Goli pianist v izvedbi Kulturnega društva Loški oder Škofja Loka, je publiko v dvorani najprej pozdravil predsednik organizacijskega odbora Čufarjevih dni Boris Bregant Slavnostni govornik, mag. Igor Teršar, generalni direktor direktorata za ustvarjalnost Ministrstva za kulturo, je orisal gledališko umetnost skozi zgodovino in poudaril pomembno vlogo ljubiteljskih gledaliških ustvarjalcev.

Vse predstave se na Čufarjevih dnevih potegujejo za naklonjenost strokovne žirije in občinstva. Najbolje ocenjene bodo na zaključku festivala prejele priznanja, odrasle Čufarjeve plakete, mladinske pa nagrado Nova gaz.

Uporabne povezave