Skok na osrednjo vsebino

Novice

  • Nova velika investicija v Acroniju
  • Doktorski študij Zdravstvene vede
  • Po mestu peš, s kolesi, avtobusi
  • Ulične poslikave
  • Priznanja za uspešne dijake in študente
  • Križišči bosta varnejši
  • Osemindvajset tisoč razlogov za srečo
  • Na Jesenice prišla rodit s Hrvaškega

Na Gimnaziji Jesenice so v torek, 27. septembra, pripravili srečanje z letošnjimi maturanti, njihovimi starši, profesorji in gosti. S čestitko in rdečim  nageljnom so jih pospremili na nadaljnjo pot osvajanja novih znanj na fakultetah in drugih izobraževalnih ustanovah.  V uvodnih pozdravnih besedah je ravnateljica magistrica Lidija Dornig poudarila ponovno dobre rezultate na letošnji maturi. Uspeh je bil  93 -odstotni, imeli so štiri zlate maturante. Vsem je čestital tudi  župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger in jim zaželel uspešni nadaljnji študij. Povabil jih je naj se potem vrnejo  nazaj  na Jesenice ter z znanjem prispevajo k  razvoju mesta in občine. Zlatim maturantom Andražu Muru, Zali Kobentar, Blažu Isteniču in Tjaši Legat  so podelili srebrni znak Gimnazije Jesenice. Za uspešno pedagoško in drugo delo so letošnji zlati znak Gimnazije Jesenice podelili profesorju športne vzgoje Boštjanu Modrijanu. 

Letos so trije zlati maturanti iz občine Jesenice. Andraž Mur s Hrušice,  Zala  Kobentar z Lipc in Blaž Istenič s Slovenskega Javornika. Župan Tomaž Tom Mencinger jim je ob čestitki izročil tudi praktično darilo.

Srečanje maturantov so popestrili s kulturnim programom, ki so ga izvedli gimnazijski pevski zbor Janka Pribošiča, Gimnazijski teater in dijak Matija Trošt Čušin na harmoniki.

Na pobudo Splošne bolnišnice Jesenice je bil lani organiziran prvi promocijski tek gorenjskih bolnišnic pod geslom »Povezani s srcem za Gorenjsko«, tokrat je štafeto glavnega organizatorja prevzela Psihiatrična bolnišnica Begunje.

O pomenu množičnega poznavanja in uporabe defibrilatorjev, za katere se uporablja tudi kratica AED (avtomatski eksterni defibrilator), se pogosto govori v različnih medijih. Nenadni zastoj srca je eden od vzrokov smrti tudi v Sloveniji. Zato je za nas pomembno, da se v primeru potrebe ne ustrašimo in da znamo pomagati. Možnost, da se bomo ravno mi znašli v neposredni bližini obolelega s srčnim zastojem ali motnjo srčnega ritma in da bo hkrati v bližini dostopen AED je sicer izredno majhna, ni pa nezanemarljiva. Ravno zato je pomembno vedeti, da je precejšnje število AED-jev že nameščenih na številnih javnih mestih po državi  in da se mreža ves čas širi. Še zlasti je pomembno, da vsaj za lokalno okolje vemo kdo vse že razpolaga s temi napravami in kje se nahajajo predvsem tisti, ki so nameščeni na javnih mestih in dostopni vsakomur. Najpomembneje od vsega pa je, da jih seveda znamo uporabljati.

Ljudska univerza Jesenice je nosilec konzorcija projekta Center za pridobivanje temeljnih kompetence Gorenjske v okviru katerega bodo za zaposlene v  podjetjih in javnih zavodih izvajali različne izobraževalne programe za razvoj temeljnih in poklicnih kompetenc.

Izvedbo financirata Evropski socialni sklad in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, zato je za podjetja oziroma udeležence brezplačna.

Ljudska univerza Jesenice bo izvajala naslednje programe za  razvoj temeljnih kompetenc zaposlenih, ki pripomorejo k boljši socialni klimi v podjetju:

  • za pridobivanje digitalnih kompetenc (Excel, Z računalnikom z roko v roki, Pisarna v oblakih, …)
  • splošnega neformalnega izobraževanja (tuji jeziki, mediacijske veščine, komunikacija med zaposlenimi, zdravje na delovnem mestu, …);
  • priprav za prijavo v postopek pridobitve kvalifikacij (usposabljanje za vzdrževalca cest, viličarista, usposabljanje iz pekarstva, sadjarstva, …);
  • usposabljanja za življenjsko uspešnost (Izzivi podeželja, Moj korak, Moje delovno mesto, …).

Zato vas vabimo na predstavitev, ki bo v sredo, 5. 10. 2016 ob 9.00 uri, v učilnici 2, Ljudske univerze Jesenice, Delavska ulica 1, Jesenice.

Predstavnice Ljudske univerze Jesenice vam bodo podrobneje predstavile programe in možnosti oziroma potek vključitve v programe, ki bodo za zaposlene in delodajalce brezplačni.

Zaradi boljše organizacije srečanja, vas vljudno prosimo, da svoje prijave na predstavitev programov sporočite do vključno 3. 10. 2016 na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Veselimo se srečanja z vami in vas lepo pozdravljamo!

 

Tomaž Tom Mencinger, l.r.

ŽUPAN

Minuli teden je bil v znamenju praznovanje krajevnega praznika Krajevne skupnosti Sava, ki svoj praznik obeležuje v spomin na prve pisne omembe naselja v letu 1538.

Praznovanje krajevnega praznika se je sicer pričelo že v torek s tradicionalnim balinarskim tekmovanjem trojic za memorial Draga Tarmana. Nastopilo je osem ekip, štiri moške in štiri ženske. Prvo mesto pri moških je zasedla ekipa Jesenic v sestavi Ksenija Fučak, Fabjan Fučak in Milan Rijavec, drugo Javornik-Koroška Bela in tretje Kalvarija Jesenice. V ženski konkurenci pa so prvo mesto zasedle Hrušičanke Jožica Mausar, Ana Langus in Božena Rabič, drugo ekipa Plavž 1 in tretje ekipa Javornik- Koroška Bela.

Osrednjega srečanja na Pristavi v Javorniškem rovtu pa se je minulo soboto udeležilo več kot 200 krajanov osrednje jeseniške krajevne skupnosti Sava, dobro obiskan pa je bil tudi pohod s kopališča Ukova na Pristavo.

Zbrane sta pozdravila predsednica sveta krajevne skupnosti Tina Repovž in župan Tomaž Tom Mencinger, tudi domačin krajevne skupnosti Sava, ki je izpostavil številne pridobitve krajevne skupnosti Sava, ki je upravno in kulturno središče Jesenic. Za zabavo na srečanju krajanov je skrbel domači ansambel Lajf, pripravili pa so tudi pestre zabavne igre, ki se jih je udeležilo veliko število udeležencev. V prstometu pa se preizkusil celo župan.

Jesenice, 23. 9. 2016 – Na včerajšnji seji Občinskega sveta občine Jesenice so svetnice in svetniki obravnavali 14 točk dnevnega reda. Osrednji točki dnevnega reda sta bila Lokalni program za kulturo občine Jesenice za obdobje 2017 – 2020 in Strategija razvoja športa v občini Jesenic eza obdobje 2017 – 2020. Občinski svet je obravnaval tudi predlog Odloka o priznanjih občine Jesenice v drugi obravnavi, predlog Odloka o lokalni turistični vodniški službi v občini Jesenice, novelacijo Programa urejanja in vzdrževanja otroških igrišč v lasti in upravljanju Občine Jesenice v drugi obravnavi, premoženjsko pravne zadeve ter spremembo Načrta razvojnih programov za obdobje 2016 – 2019. Dano je bilo poroštvo javnemu zavodu Gasilsko reševalna služba Jesenice ter soglasje k imenovanju direktorja Osnovnega zdravstva Gorenjske.

Spoštovani občani občine Jesenice!

V zadnjih letih v občini Jesenice poteka pospešena izgradnja kanalizacijskega omrežja za odvajanje odpadnih voda na čistilno napravo. Na območjih, kjer je kanalizacija zgrajena, je priključitev ali preureditev priključka na javno kanalizacijo obvezna za vse objekte. Stavba, iz katere se je do zgraditve javne kanalizacije odvajala odpadna voda v greznico ali malo komunalno čistilno napravo, se mora priključiti na javno kanalizacijo tako, da uporabnik na svoje stroške greznico ali malo komunalno čistilno napravo očisti in odstrani ali izključi iz sistema, odpadne vode pa direktno spelje v javno kanalizacijo. Priključitev objekta se opravi na podlagi pisnega soglasja izvajalca z upoštevanjem pogojev, navedenimi v soglasju.

Lastniki in uporabniki objektov, ki še niso priključeni na javno kanalizacijo, so dolžni ta priklop izvesti v roku 6 mesecev od takrat, ko je za to dana možnost in/ali od takrat, ko so bili s strani izvajalca javne službe o tem obveščeni in pozvani k izvedbi priključka.

Glede na obveznost priključitve pozivamo lastnike in uporabnike objektov, na območjih, kjer je zgrajena javna kanalizacija, priklop pa še ni izveden, da to storijo čim prej, najkasneje pa v roku 6 mesecev oziroma do 31. marca 2017.

Za vse dodatne informacije so vam v okviru delovnega časa na voljo:

  • Občina Jesenice - 04 5869 214 (kanalizacija)
  • JEKO-IN, d.o.o., Jesenice - 04 5810 482 (soglasje, priklop,…)
  • MIR Jesenice - 04 5869 301 (inšpekcijski postopek)

S spoštovanjem!

JEKO-IN, d.o.o., Jesenice, Direktor, Uroš Bučar, univ.dipl.ekon.

Občina Jesenice, Župan, Tomaž Tom Mencinger

Danes se zaključuje Evropski teden mobilnosti. V tem tednu je v različnih medijih veliko slišati o trajnostni mobilnosti in o njenem vplivu na kakovost bivanja v mestih in na podeželju. Tudi v naši občini je bilo pestro. Organizirali smo več dogodkov, ki smo jih namenili različnim starostnim skupinam. Za en dan smo zaprli parkirišče in ga spremenili v ustvarjalni prostor za otroke in mladostnike. Asfalt je zamenjala umetna trava, avtomobile pa pohištvo, ki so ga oblikovali udeleženci. Z delavnico smo želeli pokazati enostaven način, kako se lahko izkoristi sivo asfaltno površino in se jo spremeniti v kraj, kjer se srečujejo in družijo občani.

Nacionalna agencija Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu je potrdila akreditacijo doktorskega študija Zdravstvene vede (3. bolonjska stopnja), ki ga je ob svoji 10. obletnici delovanja razvila Fakulteta za zdravstvo Jesenice.
Ob pridobitvi  tako pomembne akreditacije, Občina Jesenice spoštovani ga. dekanji ter sodelavcem Fakultete za zdravstvo Jesenice, iskreno čestita.
http://www.fzj.si/news/3793/23/Akreditiran-prvi-doktorski-studij-Zdravstvene-vede/

Odgovoren odnos do okolja je v današnjem času pomembna vrednota. Zaradi sodobnega načina življenja in povečane potrošnje, količine odpadkov hitro naraščajo. Zato predstavlja učinkovito in odgovorno ravnanje z njimi velik izziv na področju varstva okolja.

Namen enodnevne ekskurzije na 8. Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov - Sladka Istra je bil v prvi vrsti aktivno preživljanje prostega časa, ki je povezano z zabavo, navezovanjem novih poznanstev in spoznavanjem lepot, zanimivosti ter običajev različnih krajev naše države - z namenom razbremenitve družine, pridobivanje novih izkušenj v različnih okoljih in situacijah, druženje, krepitev povezovanja med starostnimi generacijami in sprejemanje drugačnosti, s tem pa želimo invalidnim osebam pomagati pri vključevanju v normalno življenjsko okolje, naučiti jih samostojnega in neodvisnega življenja ter osamosvajanja od staršev, po drugi strani pa pridobivanje novih izkušenj v različnih okoljih in situacijah.

Objavljamo najavo javnih razpisov, ki jih bosta v naslednjih mesecih objavili Ministrstvo RS za gospodarstvo in Ministrstvo RS za kmetijstvo.

Javni zavod Triglavski narodni park (TNP) v letu 2016 izvaja monitoring obiskovanja biosfernega območja skoz projekt MAB UNESCO Julijske Alpe.
Poleg terensko pridobljenih podatkov bodo pomemben vir informacij tudi rezultati spletnega anketiranja, ki ga bo TNP izvedel v septembru in oktobru 2016.  Občina Jesenice je v tem projektu partner, zato naprošamo občane naše občine, da nam pri tem pomagate in izpolnite anketni vpršalnik. Vaša pomoč bo pri vzpostavitvi ustreznega upravljanja območja zelo pomembna za kar se vam v naprej zahvaljujemo.

Anketni vprašalnik

Uporabne povezave