Skok na osrednjo vsebino

Novice

Pri Fotografskem društvu Jesenice nadaljujejo z organizacijo razstav svojih članov in gostujočih fotografov v Fotogaleriji v avli Gledališča Toneta Čufarja Jesenice. V ponedeljek, 25. aprila, so odprli novo razstavo z naslovom Slovo ta rdeče dvorane. Člana društva Klemen Klemenc in Vitomir Pretnar sta skozi fotografski objektiv ujela nekdanji Delavski dom pri Jelenu na Jesenicah, s fotografijami pa prikazujeta in opozarjata na propadanje naše stavbne dediščine. Zgodovino doma je zbranim na otvoritvi razstave predstavil muzejski dokumentalist Tone Konobelj.

Delavski dom pri Jelenu je sicer pomemben jeseniški arhitekturni spomenik, vpisan v register kulturne dediščine kot spomenik lokalnega pomena, ki je v svoji stoletni zgodovini dal najmočnejši pečat mestu. Bil je simbol delavskega gibanja in znan po vsej Sloveniji, v njem je delovalo kulturno društvo Svoboda. Objekt je od leta 2010 v zasebni lasti.

Občino Jesenice je obiskala delegacija iz pobratenega Nagolda, pod vodstvom župana Jürgena Grossmana, z obiskom pa so obeležili tudi 10-letnico pobratenja glasbenih šol obeh občin.

Na območnem srečanju otroških pevskih zborov javnega sklada za kulturne dejavnosti Jesenice z naslovom Dobra volja je najbolja se je letos predstavilo kar 10 otroških pevskih zborov.

V kulturnem domu na Slovenskem Javorniku se je minulo sredo in četrtek odvijalo območno srečanje otroških pevskih zborov Dobra volja je najbolja, ki ga je priredila območna izpostava javnega sklada za kulturne dejavnosti JSKD Jesenice. Na srečanju so se predstavili pevska zbora osnovne šole Prežihovega Voranca Jesenice Solzice in Fortissimo, mladinski pevski zbor Janka Pribošiča Gimnazije Jesenice, otroški in mladinski pevski zbor osnovne šole Toneta Čufarja Jesenice, otroški in mladinski pevski zbor Osnovne šole Josipa Vandota Kranjska Gora, otroški in mladinski pevski zbor Osnovne šole Žirovnica ter otroški pevski zbor Osnovne šole 16. decembra Mojstrana.

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske je pripravila tretjo številko biltena v sklopu projekta Europe Direct Gorenjska 2016, ki vključuje informacije o aktualnih temah EU,  programih in možnostih financiranja ter delavnicah in dogodkih izvedenih v sklopu Europe Direct Gorenjska. Informacije vključujejo naslednje teme:
  • ZDRAVA DELOVNA MESTA ZA VSE GENERACIJE
  • NOV AKCIJSKI NAČRT ZA POSODOBITEV SISTEMA DDV V EVROPI
  • JASMINU B. FRELIHU NAGRADA EVROPSKE UNIJE ZA KNJIŽEVNOST 2016
  • PRIJAVITE SE: "EU danes – je čas za tesnejšo integracijo?"
  • Filmski teden Evrope 2016
  • »Iskanje zaposlitve v EU, priprava učinkovitega življenjepisa ter predstavitev Evropske podjetniške mreže«
  • INTERREG EUROPE
  • OKVIRNI PROGRAM ZA RAZISKAVE IN INOVACIJE (2014-2020) Obzorje 2020
  • 20. OBLETNICA EVROPSKE PROSTOVOLJNE SLUŽBE
  • Z LJUDSKIMI PRAVLJICAMI NA POTEP PO EVROPSKI UNIJI
  • Javni filmski natečaj »KJE SO MEJE?«
  • EU PROJEKT MOJ PROJEKT

Na Gorenjskem od 1.1.2013 deluje informacijska točka Evropske unije Europe Direct Gorenjska v partnerskem delovanju organizacij BSC, d.o.o. Kranj, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (RAGOR) ter Razvojna agencija Sora, d.o.o. (SORA). Bilten vam pošiljamo v prilogi.
Projekt sofinancira tudi Občina Jesenice.
 
Želimo vam prijetno branje!

Člani svetov krajevnih skupnosti so se na svojem tradicionalnem srečanju krajevnih skupnosti Jesenic v športno-zabavnih igrah pomerili na Hrušici.

Člani svetov jeseniških krajevnih skupnosti se vsako leto zberejo na športno-zabavnem druženju v eni od krajevnih skupnosti. Srečanje je namenjeno tako druženju in zabavi, kot pogovorom o težavah, ki pestijo posamezne skupnosti, je pa tudi tekmovalnega značaja, saj se vsako leto ekipe svetnikov pomerijo tudi v različnih športnih igrah. Letos so se pomerili v metih na koš, metanju obročev, streljanju z zračno puško in metanju žogic na tarče. Na srečanje povabijo tudi občinsko upravo, ki jo je tokrat zastopala podžupanja Vera Pintar.

V vlogi gostiteljev so se letos izkazali člani sveta KS Hrušica. Predsednik Janez Marinčič pa je za še boljše vzdušje poskrbel tudi s harmoniko. V športnih igrah so se tokrat najbolje izkazali člani sveta največje Krajevne skupnosti Plavž (v sestavi Ivanka Zupančič, Alan Babača, Albina Seršen, Vinko Lavtižar, Marjanca Ambrož, Žiga Pretnar, Marija Jazbinšek in Ferida Agičič), ki so osvojili tudi prehodni pokal.

V preteklih mesecih je več kot 900 jeseniških otrok bralo knjigo Nežno srce, ki ohranja zdravo okolje, spodbuja zdrave medčloveške odnose in osvetljuje pravilen odnos do živali. Svoje odzive na prebrano so skupaj z mentorji zbirali v obliki ustvarjalnih izdelkov, ki so jih danes prvič predstavili na odprtju razstave pod skupnim imenom Jesenice imajo srce.

Spominski park na Plavžu ohranja več kulturnozgodovinskih obeležij, med katerimi je tudi vojaška kapela s kostnico vojakov, padlih v prvi svetovni vojni. Med njimi je tudi 9 Rusov, ki so bili v grobnico preneseni leta 1937 iz vojaškega pokopališča Dovje–Mojstrana. V spomin na slednje je Spominski park včeraj v družbi župana Tomaža Toma Mencingerja obiskal predstavnik ruskega veleposlaništva, ki se je padlim vojakom poklonil s cvetnim vencem.
Koroška Bela – Občina Jesenice je včeraj popoldne svojemu namenu uradno predala prenovljeno Prosvetno cesto na Koroški Beli na Jesenicah in tako zaključila 147.000 € vreden občinski projekt.

Občina Jesenice je v soboto, 16. aprila, gostila 18. državno tekmovanje iz znanja matematike za učence šol s prilagojenim programom z naslovom Računanje je igra. Za organizacijo vsa leta skrbijo na Osnovni šoli Poldeta Stražišarja Jesenice, katere učitelji pripravijo tekmovalne naloge tako za domačo šolo kot za vse ostale v Sloveniji, ki se v večini vsako leto udeležijo tekmovanja na Jesenicah. Izvedbo jim zaradi večjih prostorskih kapacitet omogočijo na Osnovni šoli Toneta Čufarja Jesenice.

Včeraj so v Kosovi graščini na Jesenicah odprli kiparsko razstavo jeseniškega umetnika Dragutina Bartolića. Avtor je z natančno obdelavo lesa pokazal, da sta človeško telo in obraz neizčrpen vir kiparskega ustvarjanja, med razstavljenimi kipi pa najdemo tako kipe s športno tematiko kot nekaj natančnih predstavitev slovenskih in tujih znanih osebnosti.

Zbrane so pred ogledom razstave nagovorili kustos in direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenice, Aljaž Pogačnik in Irena Lačen Benedičič, ter jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, o svojem delu pa je spregovoril tudi avtor Dragutin Bartolić.

Razstava bo v Kosovi graščini na ogled do 10. maja 2016.

Otroško igrišče na Koroški Beli, ki ga je Občina Jesenice septembra lani zgradila in odprla v sodelovanju s Športno unijo Slovenije, donatorji igral ter samimi krajani Koroške Bele, bo v teh dneh dobilo še lepšo podobo. Občina Jesenice je namreč z dodatnimi deli, za katere je iz občinskega proračuna odštela približno 8.000 €, poskrbela še za boljšo kvaliteto in uporabniško izkušnjo novega igrišča. Igrišču je bilo dodanih 50 kvadratnih metrov gumijastih podlog, nekaj dodatnih klopi in pohodne plošče od vhodnih vrat do klopi, v naslednjih tednih pa bo iz zemlje pognala tudi na novo zasajena trava. Zaradi preprečevanja nepotrebnega vandalizma je igrišče po novem ograjeno in bo v času med 20. uro zvečer in 8. uro zjutraj zaklenjeno. Skladno s programom urejanja in vzdrževanja otroških igrišč v lasti in upravljanju občine Jesenice, v katerem je vsako otroško igrišče na Jesenicah poimenovano s svojim imenom, je svoje ime dobilo tudi to igrišče, in sicer se po novem imenuje Otroško igrišče Blanka.

Igrišče zaradi zatravitve trenutno ni v uporabi, začetek ponovne uporabe pa se predvideva že v mesecu maju.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je s sodelavci v sredo, 4. aprila, poslovala na Jesenicah. Pogovarjala se je s pobudniki oziroma pobudnicami, se srečala z županom Tomažem Tomom Mencingerjem in direktorico občinske uprave mag. Valentino Gorišek ter ugotovitve poslovanja predstavila na krajši novinarski konferenci.

Varuhinja je povedala, da se je na razgovor na Jesenicah prijavilo 20 oseb, ki so varuhinjo in njene sodelavce seznanili z različnimi žalostnimi zgodbami v zvezi z izrabo alkohola, z nasiljem in z deložacijami, govora pa je bilo tudi o splošnih socialnih vprašanjih, ki ne zahtevajo posredovanje Varuha. Povedala je tudi, da v zvezi z delom občine niso dobili nobene pobude ali pritožbe in hkrati omenila, da je vzpodbudno, da je stopnja brezposelnosti v občini Jesenice nižja od slovenskega povprečja, hkrati pa Občina veliko proračunskega denarja namenja denarni socialni pomoči, ki vsaj malo razbremeni prosilce oziroma občane, ki se znajdejo v stiski. V pogovoru z županom je varuhinja izpostavila tudi problem, s katerim jo je seznanila ena od prijavljenih oseb, in sicer nedelovanje oziroma neučinkovitost inšpekcijskih služb v zvezi z nedovoljeno predelavo izrabljenih vozil. Z županom Tomažem Tomom Mencingerjem, ki je dotični primer poznal, sta se strinjala, da gre res za pereč problem, na katerega tudi lokalna skupnost različne instance – celo Vlado – opozarja že dlje časa. Varuhinja se je seznanila z dosedanjimi napori lokalne skupnosti pri razrešitvi tega problema, hkrati pa jih – predvsem zato, ker se ne zadevajo neposredno pristojnosti lokalne skupnosti – pohvalila. Novinarsko konferenco je sklenila z ugotovitvijo, da ljudje, s katerimi se srečuje, največkrat predolgo čakajo na razrešitev svojega problema in se ne zavedajo njegove razsežnosti, dokler ni prepozno. Po njenem mnenju potrebujemo več ljudi, ki bi pomagali pomoči potrebnim ljudem, ki za pomoč ne znajo zaprositi, ne poznajo postopkov oziroma ne vedo, na koga se morajo obrniti.

Varuh človekovih pravic Republike Slovenije se s poslovanjem zunaj sedeža skuša približati tistim, ki ga potrebujejo. Enkrat na mesec varuhinja s sodelavci obišče določen predel Slovenije in se pogovori z vsemi, ki ocenjujejo, da so jim kršene pravice in jim lahko Varuha pomaga. Današnje poslovanje varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer na Jesenicah je bilo četrto letos izven sedeža v Ljubljani in drugo v občini Jesenice, odkar je leta 2013 prevzela to delo (prvič je na Jesenicah poslovala leta 2013).

Europe Direct Gorenjska vas informira o programu Evropa za državljane

Na Gorenjskem že od 1. januarja 2013 deluje informacijska točka Evropske unije Europe Direct Gorenjska (EDIC) v partnerskem delovanju organizacij BSC Kranj, d.o.o., Razvojna agencija Zgornje Gorenjske ter Razvojna agencija Sora, d.o.o. Informacijska točka deluje kot podaljšana roka Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Na nas se lahko obrnete, če: imate vprašanje o Evropski uniji, vas zanima možnost zaposlovanja v EU, vas zanima selitev v državo članico EU, vas zanima brezplačno informacijsko gradivo o EU, ali pa bi radi aktivno prispevali k prihodnosti delovanja EU.

V tokratni objavi bi vam radi pozornost obrnili na program Evropa za državljane

Evropa za državljane je program, ki posameznikom, ki živijo in delujejo v državah EU (in širše) omogoča aktivnejšo vlogo pri razpravah in sooblikovanju politik evropskega pomena. Ta je lahko v obliki civilne pobude, pobratenja mest ali v obliki dogodka, ki obeležuje in ohranja našo skupno preteklost, vrednote. Tovrstni projekti krepijo medsebojno solidarnost, strpnost, spodbujajo medsebojno razumevanje in medkulturni dialog. Nadalje program spodbuja aktivnejše državljanstvo in družbeno udejstvovanje. Projekti pomembno prispevajo k gradnji mostov med generacijami, med regijami, mesti, državami in posamezniki v luči demokratičnega, razvitega, varnega in mirnega evropskega prostora.

Program se izvaja prek dveh sklopov:

Sklop 1 – Evropski spomin: namen je povečati ozaveščenost o zgodovinskem spominu, skupni zgodovini in vrednotah ter namenu Unije.

Sklop 2 – Demokratično delovanje in državljanska udeležba: cilj je spodbujati demokratično in civilno udeležbo državljanov na ravni Unije. Sklop 2 se razdeli na tri ukrepe:

  • Pobratenje mest
  • Mreže mest
  • Projekti civilne družbe

Pomembno je, da se projekti izvajajo na mednarodni ravni (oblikovanje in upravljanje mednarodnih partnerstev in mrež) ali z jasno evropsko razsežnostjo.

Upravičeni prijavitelji so občine ali njihovi odbori za pobratenje ali mreže, druge ravni lokalnih/regionalnih oblasti, zveze/združenja lokalnih organov, nepridobitne organizacije, ki zastopajo lokalne organe. Upravičeni prijavitelji so različni glede na sklop na katerega se prijavlja organizacija.

Cilji in prednostne naloge programa

Vsi projekti, ki jih prijavijo prijavitelji Izvajalski agenciji in za njih kandidirajo za sredstva se morajo vsebinsko navezovati na cilje programa, ki jih je določila Evropska komisija.

Splošni in posebni cilji programa so:

  • prispevati k seznanjenosti državljanov z Unijo, njeno zgodovino in raznolikostjo;
  • spodbujati evropsko državljanstvo ter izboljšati pogoje za državljansko in demokratično udeležbo na ravni Unije.
  • povečati ozaveščenost o zgodovinskem spominu, skupni zgodovini in vrednotah ter namenu Unije, ki je krepiti mir, njene vrednote in blaginjo njenih prebivalcev s spodbujanjem razprave, refleksije in razvoja mrež;
  • spodbujati demokratično in državljansko udeležbo državljanov na ravni Unije z razvojem njihovega razumevanja procesa oblikovanja politik Unije ter spodbujanjem priložnosti za družbeno in medkulturno udejstvovanje in prostovoljstvo na ravni Unije.

Vse aktivnosti so centralizirane in jih vodi Izvajalska agencija v Bruslju, več informacij je zato dostopnih na njihovi spletni strani: eacea.ec.europa.eu/europe-for-citizens_en

Kontaktna in promocijska točka v Sloveniji: CMEPIUS, Ob železnici 30a, 1000 Ljubljana, 01-620-94-50, www.cmepius.si, www.ezd.si, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

O dogodkih, ki jih bomo organizirali, novicah in dogajanju v EU vas bomo obveščali tudi preko e-biltena, ki izhaja 6x letno. Na naše e-novice se lahko prijavite na mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Veliko informacij si lahko pogledate tudi na Facebook profilu Europe Direct Gorenjska. Več informacij o dogodkih pa si lahko preberete na spletni strani www.ragor.si.

Če imate vprašanje o EU, vprašajte EUROPE DIRECT GORENJSKA!

Eldina Čosatović, mag. posl. ved
Informacijska točka Europe Direct Gorenjska
Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije in na lokalnem nivoju s strani Občine Jesenice, Bohinj, Gorje in Kranjska Gora.

Minulo soboto se je v avli Prireditvenega centra Jesenice oziroma kina Železar in Gledališča Toneta Čufarja odvil prvi festival znanstvene fantastike Meteorita, ki je po ocenah vseh udeleženih izvrstno uspel.

Ob današnjem dnevu za spremembe je v Domu upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice potekalo medgeneracijsko druženje starostnikov in učencev Osnovne šole Toneta Čufarja Jesenice. Pomerili so se v starih železarskih igrah, ki jih je pripravil Gornjesavski muzej Jesenice, druženju pa se je pridružil tudi predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar. Ta je ob tem povedal: »Danes sem videl skupaj mlade in starejše, nasmejane, kako obujajo starodavne igre, se skupaj zabavajo in se tudi pogovorijo. In to je pomembno za našo družbo, da sodelujemo, da se družimo in počnemo stvari naprej. Današnje druženje je izkaz spoštovanja v medosebnih odnosih, ki ga najbolje izkažemo, ko vidimo sočloveka v stiski, predvsem v svojem okolju, pa tudi širše v Sloveniji.«

Letošnji, že 7. dan za spremembe, ki ga organizira Slovenska filantropija, ima podnaslov dan za spoštovanje. V sklopu tega dneva so po celi Sloveniji potekale različne aktivnosti z namenom spodbujanja dobrih medosebnih odnosov, spoštljive komunikacije in drobnih dejanj prijaznosti. Slovenska filantropija ob tem poudarja: »Slovenska filantropija kot glavni organizator Dneva za spremembe je v preteklosti akcije že obarvala medgeneracijsko in skupnostno, premagovali smo osamljenost in z izmenjavo oblačil in predmetov pomagali šolskim skladom. V zadnjem času zaznavamo vedno več pojavov nestrpnosti, nerazumevanja, nespoštljivega komuniciranja, širjenja predsodkov,  diskriminacije, izključevanja in celo sovražnega govora. Vse to krha medčloveške odnose in ruši temelje naše družbe. Med temelje družbe nedvomno spadata solidarnost in spoštovanje, kar širimo tudi s prostovoljstvom. Zato je v letu 2016 Dan za spremembe - dan za spoštovanje.«

Uporabne povezave