Skok na osrednjo vsebino

Novice

Mnoge občine, ki se srečujejo z različnimi izzivi s področja obnove kulturnih spomenikov ter programov oživljanja starih mestnih jeder, med seboj niso povezane, zato v dialogu z državnimi organi in institucijami ter pri pridobivanju sredstev doma in v tujini ne morejo delovati usklajeno in uspešno reševati zahtevnih strokovnih problemov. Zato je bilo leta 2001 na predlog 6 občin na slavnostni skupščini na Ptuju ustanovljeno gospodarsko interesno združenje Združenje zgodovinskih mest Slovenije, ki zastopa interese Občin na področju ohranjanja in spodbujanja življenja in razvoja starih mestnih jeder ter hkrati skrbi za kulturno dediščino Slovenije. Trenutno se vanj povezuje 17 starih slovenskih mest (poleg Jesenic še Celje, Idrija, Kamnik, Koper, Kostanjevica na Krki, Kranj, Metlika, Novo mesto, Piran, Ptuj, Radovljica, Slovenske Konjice, Šentjur, Škofja Loka, Tržič in Žužemberk).

Športna društva in klubi  v občini Jesenice niso znani le  po doseganju odličnih tekmovalnih rezultatov temveč tudi po dobrodelnosti in uspešno izpeljanih humanitarnih akcijah. Člani obeh hokejskih društev,curling kluba, drsalnega kluba in nogometnega kluba so na pobudo znanega organizatorja dobrodelnih akcij Fikreta Avdića so dva meseca zbirali otroške knjige, miselne igre, kocke, barvice in papir za barvanje za Pediatrični oddelek Splošne bolnišnice Jesenice. S tem dobrim dejanjem želijo  pomagati oddelku, ki vsakodnevno prijazno in strokovno skrbi za zdravje najmlajših. V torek, 20. decembra, so številne zbrane predmete predali otrokom, ki so na zdravljenju  na pediatričnem oddelku. V imenu vseh  se je zahvalil predstojnik oddelka dr. Peter Najdenov.

Kristina Tarman iz  krajevne skupnosti Podmežakla na Jesenicah je bila najprej najstarejša občanka občine Jesenice zatem na Gorenjskem. Potem, ko je letos 16. decembra dopolnila častitljivih 107 let, je sedaj med desetimi  najstarejšimi prebivalkami oziroma prebivalci  Slovenije.

V Kolpernu so se minulo sredo na tradicionalnem prednovoletnem srečanju zbrali krajani starejši od 75-let iz  Krajevne skupnosti Sava.  Odzvalo se je več kot sto krajanov, za katere so v dvorani Kolpern poskrbeli člani in članice Sveta krajevne skupnosti, s pogostitvijo in skromnimi darili, ki jih je med krajane razdelil Dedek mraz. V kulturnem programu so večer krajanom popestrile mažoretke TVD Partizan Jesenice. Zbrane krajane sta nagovorila predsednica Sveta krajevne skupnosti ga. Tina Repovž, ki je poudarila pomen druženja in sodelovanja v današnjem času, ter župan g. Tomaž Tom Mencinger, tudi sam nekoč predsednik Sveta krajevne skupnosti Sava, ki je izpostavil pomen krajevne skupnosti.

V članku ugotavljamo kakšni so stroški ogrevanja v primeru uporabe različnih vrst goriv. Prikazan je primer ogrevanja družinske hiše, ogrevalne površine 150 m2, ki uporablja centralno sodobno peč na kurilno olje in porabi 1.500 litrov tega energenta. Izkazalo se je, da je energija toplote, pridobljena iz kurilnega olja, najdražja, najcenejša pa je toplotna energija, pridobljena iz polen. Glede na to, da je še vedno v uporabi veliko peči na kurilno olje in je med njimi tudi precej zastarelih, se bomo ukvarjali z vprašanjem, ali je smiselno te oljne kotle zamenjati z drugimi kotli. Hkrati bomo odgovorili tudi na to, s katerim energentom bi bilo smiselno zamenjati drago kurilno olje.

 

Evgen Gömbös, energetski svetovalec mreže ENSVET

Da pozimi ne bo težav z delovanjem kurilnih naprav, je potrebno marsikaj postoriti, preden jih damo v pogon. Pred zimo lahko nekatera enostavna dela opravimo tudi sami in postorimo še nekaj stvari, ki bodo pripomogle k čim bolj gospodarnemu ogrevanju in nas obvarovale pred izrednimi izpadi zaradi napak na opremi v času, ko jih najbolj potrebujemo.

mag. Damjan Korošec, energetski svetovalec mreže ENSVET

David, Gaja in Rok so 14. 12. 2016 odlično zastopali Gimnazijo Jesenice na radijskem tekmovanju v razpravi med pari šol na temo VROČE –  HLADNO ČEZATLANTSKO ZAVEZNIŠTVO

Vzemite si nekaj časa in glasujte za Gimnazijo Jesenice. Več informacij je na spletni strani šole Gimnazija Jesenice. Najlepša hvala

Glasovanje:

  1. Preko spleta: https://gymnasium.rtvslo.si/www/
  2. Preko mobilne aplikacije Gymnasium.eu

V okviru projekta Tutorstvo mladim športnikom, ki ga izvajamo pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez (OKS-ZŠZ),  smo organizirali kar nekaj dogodkov:

Predavanje na temo dvojne kariere športnikov (izobraževanje in zaposlovanje), varuha športnikovih pravic in finančnega opismenjevanja športnikov, na katerem so predavatelji na konkreten način predstaviti kaj pomeni usklajevanje športa s področjem izobraževanja in / ali zaposlovanja in posamezne ukrepe, projekte in aktivnosti, ki se izvajajo v okviru OKS-ZŠZ. Predavatelji so bili:

Petra Robnik je predstavila projekt Dvojna kariera vrhunskega športnika, Rožle Prezelj je predstavil funkcijo, ki jo opravlja t.j.  varuh športnikovih pravic, Miha Urek je dijakom športnikom predstavil finančno opismenjevanje.  Prikazani so bili intervjuji  z  znanimi  slovenskimi aktualnimi in že upokojenimi olimpijci:  Primož Kozmus, Primož Peterka, Peter Prevc, Raša Nesterovič, Iztok Čop, o aktualni problematiki finančne pismenosti športnika. Predvsem so poudarili, da se morajo mladi športniki zavedati pomembnosti finančnega opismenjevanja, saj gre za njihov lastni obstoj.

Predavanje in delavnica sta bila pripravljena skladno s smernicami Evropske komisije za področje dvojne kariere športnikov in usmeritvami Mednarodnega olimpijskega komiteja in agende 2020, ter smernicami OKS-ZŠZ, ter Nacionalnega programa športa v RS in sicer izobraževanje športnikov s širšimi področji znanja, z namenom razvoja celovite osebnosti športnika in vse-življenjskega učenja.

Našo šolo smo povabili  vrhunskega športnika in olimpijca Iztoka Čopa.

V svoji bogati športni karieri je dosegel številne odlične rezultate. V svoji zbirki ima kar 16 medalj iz svetovni in evropskih prvenstev ter olimpijskih iger. Dijakom je predstavil svojo športno pot. Pasti na katere je naletel v obdobju odraščanja in pubertete. Dijakom je predlagal naj ne zanemarijo prijateljev in socialne komponente zdravja.

Gostili smo tudi  Grega Teraža, nekdanjega dijaka naše gimnazije, ki je svoje izobraževanje nadaljeval in zaključil v Ameriki.  Dijakom je opisal svojo študijsko in športno pot, podrobneje jim je predstavil logistiko vpisa in pogoje za nadaljevanje študija v tujini. V mesecu februarju bo za naše dijake pripravil delavnico na to temo.

Udeležili smo se prireditve,  ki jo  vsako leto  organizira OKS v sodelovanju z Društvom športnih novinarjev - Športnik leta 2016. Dogodek se je odvijal v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, dne 13. 12. 2016. Lahko smo pozdravili trenutno najuspešnejše vrhunske športnike v Sloveniji. Za naše dijake  športnike je bila to zelo pozitivna izkušnja. Zahvaljujemo se Petri Robnik za vabilo in podporo.

V  mesecu septembru smo  na šolo povabili tudi  naše nekdanje in sedanje dijake - plavalce radovljiškega plavalnega kluba, udeležence Olimpijskih iger v Riu 2016: Anjo Klinar, Roberta Žbogarja, Špelo Perše in Tjašo Pintar.

Po uradni predstavitvi olimpijcev je Tjaša Pintar strnila doživetja njenih prvih OI, podkrepljena s slikovnim gradivom. Sledila so vprašanja naših dijakov iz športnih oddelkov. Zanimala jih je njihova športna pot po OI, kako so usklajevali šolo in šport na naši gimnaziji, kako so lahko nadaljevali s študijem, koliko ur trenirajo na dan, prehrana plavalca športnika, psihična priprava, prosti čas.....

Razvil se je zanimiv in sproščen dialog. Seveda ima največ izkušenj in vrhunskih dosežkov v vrhunskem športu Anja Klinar. To so bile že njene četrte OI, prvih se je udeležila že ko 16 letno dekle, v Atenah, 2004 (takrat je bila dijakinja 1. š oddelka)...

Za Robija Žbogarja so bile to druge OI (na naše srečanje ni prišel zaradi drugih obveznosti). Špela (lanskoletna maturantka) in  Tjaša dijakinja 4 .š sta v Riu  doživeli svoj olimpijski krst.

Na naši šoli smo ponosni na njihove uspehe!

Prve novoletne lučke so prižgali na Miklavžev večer, letošnja novost pa bo dva tisoč metrov svetlečih zaves in verig med restavracijo Ejga in Gimnazijo Jesenice.

Osnovna šola s prilagojenim programom  Poldeta Stražišarja Jesenice je 9. decembra v  gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah pripravila tradicionalno novoletno prireditev z naslovom Igrarije. Starši in drugi obiskovalci so v polni dvorani spremljali bogat program pevskih in igralskih točk, ki so jih učenci skupaj z učitelji zavzeto  pripravljali od začetka šolskega leta. Pomen učenja skozi igro je v pozdravnih besedah  zbranim poudarila ravnateljica Aleksandra Valančič ter vsem čestitala za voljo in vztrajnost,  pridružila se ji je tudi podžupanja občine Jesenice Vera Pintar. V avli gledališča so pripravili bazar z izdelki učencev. Zbrane prostovoljne prispevke bodo namenili v šolski sklad za učence iz socialno šibkih  družin in za nadstandardne programe.

Tudi v Krajevni skupnosti Podmežakla so pripravili tradicionalno Srečanje starejših krajanov nad 70. let ki se ga je udeležilo 65 krajanov.

Večina jeseniških krajevnih skupnosti v decembru pripravlja srečanja starejših krajanov in skromne pogostitve. Minuli četrtek so takšno srečanje v banketni dvorani Kolpern pripravili tudi v Krajevni skupnosti Podmežakla, kjer se je srečanja udeležil 65 krajanov starejših od sedemdeset let. Za starejše so člani Sveta krajevne skupnosti pripravili pogostitev in darila, obiskal jih je Miklavž, nastopile pa so tudi jeseniške mažoretke.

Zbrane sta nagovorila predsednik sveta krajevne skupnosti Aljoša Ulčar in podžupan Miha Rebolj, ki sta izpostavila tudi nekaj želja in idej za prihodnost v Krajevni skupnosti Podmežakla. Kot so povedali zbrani, se teh srečanj zelo veselijo, saj se številni med letom ne srečajo, tako jim to druženje predstavlja priložnost za pogovore in obujanje spominov.

Žal je igrišče tudi tarča vandalov. V krajevni skupnosti smo na vandalizem takoj opozorili pristojne službe in predlagali, da se igrišče ogradi in ograjo zaklepa.

V prazničnem decembru v krajevnih skupnostih občine Jesenice večjo pozornost namenijo starejšim krajankam in krajanom. Pripravijo jim srečanja s kulturnimi programi, pogostitvami in novoletnimi darili. V sredo, 7. decembra,  je bilo srečanje za starejše nad osemdeset let v največji krajevni skupnosti Plavž na Jesenicah. Odziv je bil dober, saj se jih je zbralo več kot sto. Za izvedbo in pogostitev so poskrbeli v Osnovni šoli Toneta Čufarja. Bogat glasbeni  program so pripravili otroški pevski zbor Zvezdice, pevka Neja Varl, harmonikar Žiga Klinar  in učiteljski pevski zbor Mavrica. Zbranim sta želje za dobro zdravje in počutje  v novem letu 2017 izrekla predsednica krajevne skupnosti Plavž Ivanka Zupančič in župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger. Predstavila sta tudi pomembnejše pridobitve  in investicije v krajevni skupnosti. S pozdravnimi besedami se jima je pridružila ravnateljica osnovne šole  Branka Ščap. Učenci  so za vse starejše krajane izdelali čestitke. Ivanka Zupančič se je ob tej priložnosti zahvalila osnovni šoli za izvedbo srečanja in pozornost, ki so jo namenili starejšim.

 

Kot vsako leto smo se tudi v letošnjem letu ob zaključku leta zbrali v sredo 7. decembra 2016 v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah, kjer smo organizirali novoletno srečanje z obiskom Dedka Mraza. Vse navzoče je v kratkem nagovoru pozdravila Jasna Koron ter jim zaželela prijetno novoletno vzdušje in razpoloženje današnjega popoldneva. Zatem je na oder povabila predsednika društva SONČEK Zgornje Gorenjske Jerneja Kocjančiča. V kratkem nagovoru je pozdravil vse navzoče udeležence in jim zaželel prijetno novoletno vzdušje in razpoloženje.

Več pa si preberite v spodaj priloženem poročilu.

Svet za varstvo uporabnikov javnih dobrin se je sestal na svoji 5. redni seji dne 5.12.2016. Osrednja točka je bila predstavitev aktivnosti na področju izdelave dokumenta Celostne prometne strategije občine Jesenice. Aktivnosti na tem področju potekajo že kar nekaj časa. Glede na pomembnost dokumenta, so člani Sveta  sprejeli sklep, da se pred obravnavo CPS na občinskem svetu seznani z njeno vsebino člane svetov vseh KS v Občini Jesenice.

Člani sveta so bili v grobem seznanjeni s planom komunalnih del in ponovno opozorili, da se Slovenske železnice ne vključujejo v aktivnosti na področju urejanja okolja ob železniški progi. Svet daje pobudo, da v zvezi s tem skliče Občina sestanek s predstavniki železnice.

Sprejet je bil tudi Poslovnik o delu sveta za varstvo uporabnikov javnih dobrin občine Jesenice.

Izpostavljen je bil tudi problem obračunavanja centralnega ogrevanja, Krajani ugotavljajo, da imajo previsoke račune, nekateri pa imajo enake zneske ne glede na porabo. Svet predlaga, da se problematika obravnava tudi na občinskem svetu.

Uporabne povezave