Skok na osrednjo vsebino

Novice

16 dni akcij proti nasilju nad ženskami je del svetovne kampanje za človekove pravice žensk. Akcija se je začela 25. novembra, na svetovni dan boja proti nasilju nad ženskami, ki ga je razglasila Organizacija združenih narodov, in bo trajala do 10. decembra , na svetovni dan človekovih pravic.

Župani gorenjskih občin so s podpisom na podobo hiše, ki simbolično predstavlja dom, v letu 2016 pristopili k kampanji ozaveščanja o nesprejemljivosti nasilja nad ženskami. S sloganom " V dnevih boja proti nasilju nad ženskami 2016 jasno sporočam: NASILJA NE PODPIRAM IN DELUJEM PROTI NASILJU" so župani izrazili vso podporo ničelni toleranci do nasilja v družini in tudi na sploh.

Župan sprejel svetovnega prvaka v kickboxu - Dejana Pavlovića, ki prihaja z Jesenic. Kolegi ga kličejo Ivan Drago, po igralcu iz filma Rocky.

Zavod Ypsilon s svojim delovanjem spodbuja sodelovanje, povezovanje in pozitivne zglede ter zgodbe. S tem namenom vsako leto podeljuje nagrade Ypsilon +, s katerimi nagradi najbolj drzne posameznike in organizacije, ki s svojimi uresničenimi idejami, dejanji in projekti delujejo družbeno odgovorno, premikajo meje in nasploh soustvarjajo svetlejšo prihodnost vseh nas. Partner nagrade Ypsilon + je Steklarna Hrastnik, ki s svojo podporo predstavlja pozitiven zgled družbeno odgovornega podjetja, obenem pa skrbi tudi za čudovite steklene nagrade, ki krasijo pisarne in domove nagrajencev.

To so kilometri, ki osrečujejo otroke: hitri in dobrodelni sodelavci Skupine SIJ so s pretečenimi kilometri na Ljubljanskem maratonu zbirali sredstva za dva vrtca in eno šolo s prilagojenim programom. Pretečene kilometre so podvojili in otrokom omogočili še bolj veselo vrstniško druženje in učenje.

Pri ogrevanju, umivanju, kuhanju in razsvetljavi lahko že z enostavnimi ukrepi zmanjšamo porabo energije za eno tretjino. Večino ukrepov lahko preprosto izvedemo in terjajo le nekaj trenutkov naše pozornosti. Ko ti ukrepi postanejo del vsakdanjih rutin, pa se hitro opazi prednost nižjih stroškov. Najcenejša energija je tista, ki je ne porabimo!

Več v priloženem članku.

V 63. letu je nenadoma umrl občinski svetnik g. Branko Bergant, ki je bil za mandatno obdobje 2014-2018 izvoljen za člana Občinskega sveta Občine Jesenice na listi Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS).
 Župan Tomaž Tom Mencinger, z najožjimi sodelavci občinske uprave Občine Jesenice, svojcem in prijateljem pokojnika izreka iskreno sožalje.

V Krajevni skupnosti Plavž smo v sodelovanju z Društvom diabetikov Jesenice,  dne 8.11.2016 organizirali brezplačne meritve krvnega sladkorja, holesterola in krvnega pritiska.

Meritev se je udeležilo 80 krajanov, kar nas zelo veseli. Akcija je bila zelo uspešna, zato smo se dogovorili, da jo ponovno izvedemo drugo leto.

Nekaj utrinkov med merjenjem med spodnjimi priloženimi fotografijami.

V soboto 5. novembra 2016 smo se člani društva Sonček Zgornje Gorenjske v jutranjih urah odpravili na pot proti Podčetrtku. Naš prvi postanek smo naredili na MOL -  Bencinski črpalki Dramlje, kjer so nas prisrčno sprejeli in nas postregli s kavami in rogljički. Po okrepčilu smo pot nadaljevali do Podčetrtka. Najprej smo si ogledali Muzej kmečke opreme. Ob prihodu nas je prisrčno sprejel Jože Počivavšek, s katerim smo si ogledali Etnološka zbirka, ki predstavlja življenje na deželi v preteklosti in pripomočke, ki jih je uporabljal skromen kmečki človek. Zbirko bogati prek 4000 eksponatov, med katerimi so nekateri izjemne starosti in so prave mojstrovine. Muzejska zbirka spada med najbogatejše v tem delu Slovenije. V zanimivi zbirki smo videli zbrano staro kmečko orodje in domačo opremo, ki so jo v bližnji preteklosti uporabljali kmetje iz Obsotelja. Lastnik muzeja je eksponate zbiral skoraj pol stoletja. Pot smo nadaljevali do Čokoladnega butika Syncerus Olimje.

 

Več o ekskurziji v priloženem poročilu.

S tem bomo tudi na Jesenicah obeležili svetovni dan sladkorne bolezni (14. november). Sladkorna bolezen je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ena največjih svetovnih epidemij, ki je že in še bo prizadela veliko število ljudi. Je ena od vzrokov, ki pripelje do slepote, odpovedi ledvic, srčnega napada, kapi in amputacije nog. Po zadnjih epidemioloških podatkih iz leta 2010 je v Sloveniji kar 136.000 oseb s sladkorno boleznijo (oz. po oceni 6,6 % prebivalstva).

Sladkorni bolniki se na Jesenicah povezujejo v Društvu diabetikov Jesenice, ki deluje na naslovu Pod gozdom 2.

 

V okviru Svetovnega dneva sladkorne bolezni bo dne 14. 11. 2016 v Zdravstvenem domu Jesenice od 9. do 12. ure potekalo brezplačno merjenje krvnega sladkorja in krvnega tlaka ter svetovanje za zdravje.

Na steno pokritega prireditvenega prostora na Stari Savi je poljski ulični umetnik M-city naslikal ogromno stensko poslikavo. Umetnik je s svojimi umetninami doslej polepšal mestne fasade Varšave, Gdanska, Verlina, Pariza, Sao Paola, New Yorka, Londona, Barcelone ...

Uporabne povezave