Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
sep  2014 17

Župani na novinarski konferenci predstavili projekt GORKI

Župani občin Radovljica, Jesenice, Bohinj in Žirovnica so včeraj na novinarski konferenci v Radovljici predstavili projekt »Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju zgornje Save in na območju Kranjskega in Sorškega polja – 1. sklop« (projekt GORKI).

Namen projekta je odpraviti vrsto let trajajočo problematiko odvajanja in čiščenja odpadnih fekalnih voda, ki imajo negativne posledice na okolje in zdravje ljudi. V okviru projekta bodo v občinah Jesenice, Radovljica, Bohinj in Žirovnica zgrajeni kanalizacijski sistemi in čistilne naprave. Izgradnja kanalizacijskega sistema zasleduje merila in kriterije Kohezijskega sklada, to je s kanalizacijskim sistemom in čistilnimi napravami opremiti območja poselitve z obremenitvijo, večjo od 2.000 PE, do višine 95%.

Celoten projekt sestavljajo podprojekti Izgradnja kanalizacije in nadgradnja ter rekonstrukcija centralne čistilne naprave v občini Jesenice, Izgradnja kanalizacije v občini Radovljica in v občini Žirovnica in Izgradnja kanalizacije in centralne čistilne naprave v občini Bohinj. Tako bosta zgrajeni 2 čistilni napravi in skoraj 30 kilometrov metrov novega kanalizacijskega omrežja, na katerega bo priključenih 4.432 prebivalcev. Projekt bo v vseh občinah zaključen do konca leta 2015.

V okviru projekta Izgradnja kanalizacije ter nadgradnja in rekonstrukcija centralne čistilne naprave (CČN) v občini Jesenice sta predvideni rekonstrukcija in nadgradnja centralne čistilne naprave Jesenice, kar vključuje novogradnjo biološke stopnje, obnovo grabelj in posodobitev peskolova. Poleg rekonstrukcije in nadgradnje CČN pa občina Jesenice v projektu sodeluje tudi z izgradnjo kanalizacijskega sistema na območju Podmežakle, v sklopu katerega bo zgrajenih tudi 5.983 m kanalizacijskega omrežja, ki bo potekalo skozi naselje Podmežakla do CČN Jesenice. Kanalizacija bo večinoma gravitacijska, vključno s povezovalnim kanalom do črpališča. Na predvidenem kanalizacijskem omrežju je načrtovana izgradnja enega črpališča. Zgrajeno bo 5.584 m gravitacijskega in 399 m tlačnega voda.

Župan Tomaž Tom Mencinger je na novinarski konferenci zbranim pojasnil trenutno dogajanje na projektu, hkrati pa pojasnil, da pri izvajanju CČN Jesenice prihaja do terminskega zamika zaradi varovanja gradbene jame in potrebnega zniževanja podtalnice, zaradi tega zamika pa bo prišlo do krajšega poskusnega obratovanja. Pri izvajanju fekalne kanalizacije po njegovih besedah ni bistvenih posebnosti, se pa vzporedno z izgradnjo fekalne kanalizacije gradita tudi meteorna kanalizacija in javna razsvetljava, obnavlja se vodovod in izvajajo se dodatni priključki za zemeljski plin in omrežje. Hkrati bomo na pobudo lokalnih prebivalcev zgradili še del pločnika, kjer je to mogoče. Poudaril je, da bo celotni projekt občanom zagotavljal s predpisi predpisano varovanje okolja in voda, to je odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda. Hkrati bomo s projektom omogočili obnovo večine komunalne infrastrukture na tem območju ter na območjih del izvedli tudi novo asfaltiranje in na ta način obnovili dotrajano cesto.

Skupna vrednost upravičenega dela celotnega projekta GORKI za vse štiri občine znaša 15.296.256,22 evra brez DDV in ga bodo financirale sodelujoče občine v višini 2.447.352,02 evra brez DDV, Kohezijski sklad EU v višini 10.921.565,55 evra brez DDV in Ministrstvo za kmetijstvo in okolje v višini 1.927.338,65 evra brez DDV. Vrednost projekta na jeseniškem delu znaša 8.015.734,83 evrov brez DDV.

Prebrano 2575 krat Nazadnje urejano na sreda, 23 marec 2016 22:47