Skok na osrednjo vsebino

Novice

sep  2014 08

S praznovanja praznika KS Slovenski Javornik Koroška Bela

KS Slovenski Javornik Koroška Bela 4. septembra praznuje svoj praznik. V spomin na pet mladih fantov s Koroške Bele, ki so v Parku talcev na Koroški Beli takrat padli pod okupatorjevimi  streli,  so v petek, 6. septembra 2014, skupaj z Osnovno šolo Koroška Bela pripravili spominsko svečanost.  Godba na pihala Jesenice – Kranjska Gora je zaigrala, obiskovalce sta pozdravila in nagovorila Maja Otovič, predsednica Sveta KS Slovenski Javornik Koroška Bela, in Božo Kramar, predsednik KO ZB za vrednote NOB.

Istega dne zvečer so v Kulturnem domu na Slovenskem Javorniku odprli spominsko fotografsko razstavo krajana, Andreja Malenška.

V soboto, 8. septembra 2014, so za krajane stare 80 let in več v Domu upokojencev na Javorniku pripravili pogostitev in skromno obdaritev, zapel pa jim je ženski pevski zbor domačega društva. Prireditev je popestrila ga. Milka Grelja z razstavo ročnih del.

V nedeljo, 9. septembra 2014, se je pod vodstvom Pavleta Smoleja, vodja pohodniške sekcije DU Slovenski Javornik,  na Gajškovo pot podala skupina trinajstih pohodnikov, ki so po dveh urah hoje po prijetni poti prispeli na Pristavo.

Na Pristavi sta zbrane krajane nagovorila predsednica krajevne skupnosti Maja Otovič in župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger, nadaljevalo pa se je s kulturnim programom, v katerem so zaplesali člani Folklorne skupine Triglav in zapele pevke DU Javornik. Gledališče Aksa je s skečem nasmejalo številčno publiko. Zelo glasno, prav eksplozivno so se predstavili tudi možnaristi s Koroške Bele. Gasilci PGD Javorniški Rovt in Koroška Bela so prikazali gašenje gozdnega požara. Prikazali so tudi reševanje ponesrečenca v gozdu in reševanje ponesrečencev iz zaprtih prostorov z dihalnimi aparati in v sodelovanju z reševalno službo. Za zabavo je skrbel krajan Hajni Blagne, Strelsko društvo je pripravilo tekmovanje v streljanju z zračno puško, člani društva TVD so pripravili športne igre (vlečenje vrvi…), turnir v namiznem tenisu in balinarski turnir pa so izvedli že med tednom. Obiskovalce  so navdušile plesalke skupne Wild Roses s country plesi. Ga. in g. Repe sta skuhala odličen pasulj in obaro, zbrane je pozdravilo tudi sonce.

Srečanja krajanov na Pristavi se udeležuje vsako leto večje število krajanov, tokrat jih je bilo že blizu 300. Druženje je bilo prav prijetno in vsi se že veselimo srečanja naslednje leto.

Prebrano 3058 krat Nazadnje urejano na sreda, 23 marec 2016 22:50

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave