Skok na osrednjo vsebino

Novice

dec  2013 23

Prezračevalni sistem pri oknih - rekuperacija toplote (Ensvet)

Prezračevalni sistem pri oknih Prezračevalni sistem pri oknih Foto: mojdom.dnevnik.si

Razvoj oken je zelo hiter. Na tržišču so že okna, ki avtomatsko prezračujejo prostor. Pri sodobnih zrakotesnih oknih je prezračevanje nujno zato;

  • Da izmenjamo odpadni zrak v prostoru.
  • Da pozimi s suhim zrakom od zunaj zmanjšamo vlago v prostoru prostorih.
  • Da preprečimo tvorjenje plesni v ogalih.
  • Prezračevanje je zelo potrebno po zamenjavi oken v toplotno neizoliranih stavbah.
  • Relativna vlaga mora biti v prostorih med 45 in 75 % merjena z higrometrom.
  • Prezračevati moramo 2 – 3 krat na dan po 5 minut pri odprtem oknu na stežaj.

Pogoji za tvorjenje plesni so;

Toplotne neizolirane stene, temperatura notranje stene pod 16 stopinj Celzija, vlaga v prostoru in trosi v prostoru.

  • Vlago v prostoru povzroča; kuhanje, umivanje, tuširanje in rastline v prostorih. Ta se useda na podhlajene stene, običajno so to ogali – stikališče dveh sten.
  • Stara okna so se zaradi netesnosti pripir prezračevala samodejno. Pri vetru tako, da so celo zibale zavese.
  • Sodobna okna so popolnoma zrakotesna, zato je treba prostore pravilno zračiti – prezračevati.
  • Dolgotrajno zračenje na kip podhlaja prostor in povečuje porabo ogrevalne energije. Zato je neekonomično in se ne sme uporabljati daljši čas.
  • Najbolj učinkovito zračenje – prezračevanje je na prepih – odprta okna na stežaj, vendar je to kratkočasno 3 – 5 minut.

PREZRAČEVALNI SISTEM SODOBNIH OKEN – ZAKAJ ZRAČIMO ?

Svež zrak v prostorih je pomemben faktor zdravega bivanja. S prezračevalnim sistemom pri okno zagotovimo nadzorovan in varčni dotok svežega zraka v prostor, tudi pri zaprtih oknih.

V starih stavbah pri klasičnih lesenih oknih je bilo svežega zraka v prostoru dovolj. Zgradbe niso bile zrakotesne. Sodobne stavbe pa so zaradi učinkovite rabe energije – varčevanja vedno bolj tesne. Ta dobra stran pa ima slabost, tudi nekvaliteten zrak v prostorih pri pomanjkljivem zračenju ali brez. Izmenjava zraka skozi pripire in vlage ni več mogoča. Posledica je spremenjena klima v prostoru. To je koncentracija škodljivih plinov, vlage, CO2 ki ga izločamo pri dihanju. Onemogočena je naravna izenačitev.

Najbolj ugodni pogoji za bivanje so pri temperaturi med 18 – 22 stopinj Celzija povprečno 20,5 stopinj Celzija in pri relativni vlagi med 35 – 70 %. Previsoka vlaga je neprijetna za stanovalce. Prenizka relativna vlaga pomeni suh zrak, pospešuje nastanek lebdečega prahu v zraku in suši sluznice v človekovem organizmu. Zaznamo to kot suh zrak v prostoru.

ZRAČENJE PRI OKNU – SISTEMSKA REŠITEV

Ta sistem zračenja lokalno z oknom je prezračevalni sistem, ki nadomešča prezračevanje z odpiranjem oken. Pri tem ohranja toploto odhajajočega zraka tudi do 86 % pri 100 % izmenjavi zraka v prostoru.

Poleg naravnega prezračevanja poznamo prisilno prezračevanje; lokalno ali centralno za nizkoenergijske in pasivne hiše.

Odpadni zrak predgreva v protitoku svež vstopni zrak. V rekuperatorju toplote se predgreje vstopni zrak. Mehansko prezračevanje je sodoben način, ki je energijsko učinkoviti z rekuperacijo odpadne toplote.

Varčno lokalno prezračevanje

Centralne prezračevalne naprave običajno obratujejo neprekinjeno v vseh prostorih z enako učinkovitostjo. Zahtevajo vzdrževanje – filtriranje zraka. Z lokalnim prezračevalnim sistemom dosežemo večjo prilagodljivost, saj lahko uravnavamo vlago in vonj v vsakem prostoru posebej. Potrebe po svežem zraku so različne, časovno in lokacijsko.

Zjutraj so bolj obremenjeni sanitarni prostori, opoldne kuhinje, zvečer pa dnevni prostor in spalnice. Kadilci še posebej obremenjujejo prostore. Lokalno prezračevanje je zato tudi učinkovito.

LOKALNO PREZRAČEVANJE

Je decentraliziran sistem prezračevanja pri novih in obstoječih stavbah z rekuperacijo toplote okoli 87 % pri 100 % izmenjavi zraka v prostorih z možnostjo regulacije vlage v prostorih.

Dovod in odvod zraka pri lokalnem sistemu prezračevanja je; dovod je nad oknom 0 – 30 m3/h. Zrak kroži po prostoru in se odvaja na prosto od 0 – 300 m3/h. Dovod in odvod zraka sta opremljena s pralnimi filtri, ki preprečujejo vstop mrčesa in prahu.

 

Daljinski sistem upravlja 4 stopnje prezračevanja / prednastavljene režime /. To je normalno obratovanje ali zračenje, intenzivno zračenje, vpihovanje zunanjega zraka, izsesavanje notranjega zraka. Dovod in odvod zraka lahko ročno zapremo in s tem zatesnimo stavbo. To je varčno pri močnem vetru.

Sistem prezračevanja je lahko opremljen s senzorjem za CO2 / VOC/ hlapljive organske snovi sestavine v zraku / ali s senzorjem vlage. Ta senzor vsakič vklopi sistem ko vrednosti narastejo ali padejo. Na ta način se kvaliteta zraka uravnava avtomatsko ali pa ročno vklop – izklop.

Dovodni ventilator sesa zunanji zrak nad oknom skozi vstopno rešetko in filter za zrak, potiska ga skozi prenosnik toplote iz propilena v prostor. Kapilarni rekuperator – prenosnik toplote ima dve dolžini standardni 595 in 850 mm, tako da se prilagaja za različne širine oken PVC.

Odvodni ventilator pa sesa topel zrak pod stropom in ga skozi filter na notranji strani in prenosnika toplote potiska na prosto. Pod stropom je zrak najtoplejši in tudi najbolj onesnažen.

S tem dosežemo;

izkoristimo odpadno toploto zraka, ki je nad 20 stopinj Celzija in odvajamo izrabljen zrak iz prostora.

VGRADNJA IN UPRAVLJANJE JE ENOSTAVNO

Prezračevalni sistem lahko vgradite v večino okenskih sistemov. Zaradi svoje enostavnosti in kompaktnosti je vgradnja enostavna. Ne potrebuje ne rešetk, kanalov za dovod in odvod zraka. Edini pogoj je okenske odprtine. Sistem je enostaven za vzdrževanje in upravljanje. S svojo avtomatiko skrbi za čist zrak v prostorih.

Priključek na električno omrežje je 230 V. Poraba električne energije je zaradi ventilatorjev z visokim izkoristkom zelo majhna. Moč naprave brez rekuperacije je 35 W z rekuperacijo centralni pa je 300 W. Velja za stanovanjsko hišo 150 m2 bivalne površine. Za tako hišo potrebujemo pet prezračevalnih enot.

PREZRAČEVALNI SISTEM - SESTAVNI DEL OKNA

Prezračevalni sistem prihrani ogrevalno energijo v stanovanjskih hišah. To je lokalni sistem prezračevanja, ker delovanje lahko prilagajamo za vsak prostor. Poleg tega zagotavlja z rekuperacijo  87 % prihranka toplote.

Na voljo sta dva sistema brez rekuperacije in z rekuperacijo odpadnega zraka. Izberemo lahko sistem brez rekuperacije ali dražje z rekuperacijo.

Prezračevalni sistem je lahko vgrajen tudi v okno, ki je prirejeno za to. lahko je vgrajeno v okenski okvir ali pa v ohišje roletne omarice. Pri menjavi oken ali novogradnji lahko vgradimo PVC okno z prezračevanjem. Izvedba je kompaktna, zato je primeren za vgradnjo v hiše, vrtce, šole, javne zgradbe, hotele in domove za dijake – ostarele.

Okno PVC mora biti zato prilagojeno za prezračevalni sistem, ki je montiran nad oknom.

  • Prezračevalni okenski sistem je lahko za večji in manjši pretok zraka.

Manjši sistem je;    10, 15 in 25 m3 /h

Priključna napetost V 230 / 12 W izvedba nizka napetost

Potrebna moč        6,17,21 W

Vračanje toplote  n1 do V %

Hrup – šumnost pri dušenju 8 Db v  25  30  35   prostoru

 

Večji sistem je;               40   80  in 120

Priključna napetost V    230  230    230

Potrebna moč W            26    60      120

Vračanje toplote

n1 do V %                    89    78      70

šumnost pri dušenju

8 db v prostoru               26     31     35

V hišah, stavbah se lahko prezračuje z lokalnim sistemom, kar pomeni 20 m3/h – 30 m3/h.

Prezračevanje se lahko vklopi ali izklopi lokalno za prostor po potrebi. To je glede na potrebe, število oseb v prostoru.

Vgradnja je enostavna prav tako upravljanje. Materiali so okolju prijazni in imajo dolgo dobo trajanja. Za delovanje okenskega sistema ne potrebujemo kanalov in rešetk za dovod in odvod zraka.

Edini poseg je okenska odprtina.

ZA KONEC

Brez prezračevalnega sistema  ni prihranka ogrevalne energije. Sistem lahko deluje brez rekuperacije ali z rekuperacijo, ki prihrani veliko energije. Sveži zrak se predgreva z odpadnim zrakom.

Prezračevalni sistem v okenskem okvirju ali v roletni omarici je cenejši sistem izvedbe. Vzdrževalni stroški so nizki. Prezračevalni sistem se nenehno izboljšujejo in razvijajo. Elektronska regulacija je zelo pripomogla k kvaliteti prezračevanja.

Brezplačne informacije in nasvete dobite v Energetsko svetovalni pisarni Jesenice ENSVET, Cesta Cirila Tavčarja 3 B. V stolpnici – pritličje levi vhod, poleg Krajevne skupnosti Plavž.

Uradne ure so v torek in četrtek od 15 – 18 h. Ob vsakem času deluje avtomatski telefonski odzivnik – telefonska številka 04 / 586 39 87.

Nasveti in pisna poročila so brezplačni.

 

ENERGETSKA SVETOVALNA PISARNA ENSVET – JESENICE

ENERGETSKI SVETOVALEC: AVRELIJ RAVNIK

Prebrano 8144 krat Nazadnje urejano na četrtek, 10 avgust 2023 08:36

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave