Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
avg 2013 05

Za varno udeležbo otrok v prometu v prvih šolskih dneh

Pobarvanka Varno na poti v šolo in domov Pobarvanka Varno na poti v šolo in domov

Zagotavljanje  varnosti  otrok, predvsem v prvih septembrskih dneh, je ena najpomembnejših nalog policije. Namreč, zaključujejo se šolske počitnice in začne  se novo šolsko leto. Zato se na september ne pripravljajo le otroci, temveč tudi njihovi starši, učitelji in policisti. Vsak po svoje seveda, da bi  v  prvih  dneh,  pa  tudi  kasneje, zagotovili varnost otrok na cestah, zlasti  na  poti  v  šolo  in iz nje. Otroci in pešci nasploh so namreč med najbolj  ranljivimi udeleženci v prometu in zato je še toliko bolj pomembna pravočasna in ustrezna priprava.

Jeseniški  policisti  smo zato že začeli z delom. Pregledujemo okolico šol, ustreznost  prometne signalizacije na šolskih poteh in se več pojavljamo na mestih,  kjer  bo  prisotnost otrok, kot tudi verjetnost za nastanek nesreč največ.  Z vodstvi šol pregledujemo še načrte varnih šolskih poti, s  sveti za  preventivo  in  vzgojo  v  cestnem  prometu pa se v občinah Jesenice in Žirovnica  dogovarjamo  tudi  o  načinu in obsegu varovanja otrok na poti v šolo  in  iz  nje.  Pozabiti  ne  smemo  niti  na gasilska društva in druge organizacije ter prostovoljce, ki bodo z nami skrbeli za varnost na šolskih poteh.

Policisti bomo v prvih šolskih dneh obiskali tudi vse prvošolčke. Razdelili jim  bomo  posebne  zloženke,  prisotni  pa  bomo  še na prvih roditeljskih sestankih  s  starši,  kjer  jih  bomo  seznanjali s prometnimi pravili ter pričakovanim  vedenjem in ravnanji v prometu. Svetovali jim bomo tudi, kako biti  zgled otrokom. Ravno njihova vsakodnevna ravnanja v prometu so namreč tisto, kar otroci vidijo in kar posnemajo.

V  okolici  šol  bomo  policisti  v prvih šolskih dneh izvajali še poostren nadzor  prometa. 

  • Merili bomo hitrost vožnje voznikov in umirjali promet na cestah;  
  • preverjali   varno  hojo  otrok  in  uporabo  prometnih  površin;
  • opremljenost  otrok  z  odsevnimi  telesi,  brezhibnost  koles  in  uporabo zaščitne  čelade, 
  • poleg  tega  pa še tehnično brezhibnost vozil za prevoze otrok  ter uporabo varnostnih pasov in dodatne opreme za privezovanje otrok v vozilih.

Vse   prometne   udeležence  pozivamo,  naj  ravnajo  odgovorno  in  naj  z upoštevanjem prometnih pravil zagotavljajo varnost vsem.

mag. Bojan Kos predstavnik za odnose z javnostmi višji policijski inšpektor III
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Prebrano 3519 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 05 avgust 2013 14:20