Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
feb  2013 20

Ustavite se Vlak se ne more

Ustavite se. Vlak se ne more Ustavite se. Vlak se ne more SPV

Tudi v letošnjem letu na Javni agenciji RS za varnost prometa - Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu sodelujemo pri izvajanju širše preventivne akcije za večjo varnost železniških prehodov, ki poteka od 20. do 28. februarja 2013, s pobudo

Ustavite se! Vlak se ne more.

Namen akcije je povečati osveščenost udeležencev v prometu glede varnega prečkanja železniške proge ter zmanjšati število mrtvih v nesrečah pri takih prečkanjih ter izboljšati varnost na nivojskih prehodih. V zadnjih petnajstih letih se je na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo zgodilo 520 izrednih dogodkov, umrlo je kar 116 ljudi, 223 pa jih je bilo poškodovanih, kar kaže na zelo težke posledice v primerih, ko do nesreče pride. Cilj akcije je vplivati na vedenje voznikov in drugih udeležencev cestnega prometa ter posredno zmanjšati število prometnih nesreč in njihove posledice na nivojskih prehodih ceste preko železniške proge.

V zadnjih letih se število pasivno zavarovanih nivojskih prehodov zmanjšuje (za 23 % v 10 letih), druge pa se dodatno ureja s prometno signalizacijo. Še vedno pa ostaja največja problematika na področju jugovzhodne regije (proga Metlika-Novo mesto – Ljubljana, Grosuplje- Kočevje, Novo mesto – Straža) ter v Pomurju in Podravju (Pragersko – Središče, Ormož – Murska Sobota – Hodoš, Ljutomer – Gornja Radgona). Večina prometnih nesreč se zgodi na lokalnih cestah. V letu 2012 je na nivojskih prehodih umrlo 5 ljudi, kar znaša 4 % med vsem umrli v prometnih nesrečah.

Pri prečkanju nivojskega prehoda se obvezno ustavite, če se progi približuje železniško vozilo. Upoštevajte prometno signalizacijo. Nikoli ne obvozite spuščenih polzapornic. Obvezno ustavite, ko na svetlobnem znaku izmenično utripata rdeči luči.

Bodite previdni in odgovorni. Prečkajte železniško progo varno na nivojskih prehodih. Ne zanašajte se na to, da vlak ne bo pripeljal. Nesreče na nivojskih prehodih so pogosto posledica voznikove napake.

Oglejte si tudi TV in RA oglas.

TV oglas Za večjo varnost na železniških prehodih

Povezani videi

http://www.avp-rs.si/images/dokumenti/SPV/gradiva_spv/Moj_film.wmv

RA oglas Za večjo varnost na železniških prehodih

{audio}http://www.avp-rs.si/images/dokumenti/SPV/gradiva_spv/RADIO_2012_25s.mp3{/audio}

Prebrano 3592 krat Nazadnje urejano na sreda, 20 februar 2013 16:39

Mediji

TV oglas Za večjo varnost na železniških prehodih http://www.avp-rs.si/images/dokumenti/SPV/gradiva_spv/Moj_film.wmv