Skok na osrednjo vsebino

Novice

jun  2012 08

41. srečanje zamejskih planinskih društev pri Erjavčevi koči na Vršiču, ki slavi 90 letni jubilej

V nedeljo, 10. junija, 41. srečanje zamejskih planinskih društev pri Erjavčevi koči na Vršiču, ki slavi 90 letni jubilej

Slovenski planinci že od nekdaj poleg velike ljubezni do gora in narave negujemo in razširjamo prijateljske vezi z vsemi dobro mislečimi v domovini, v zamejstvu, med različnimi narodi in državami. Trden dokaz za to so srečanja s slovenskimi planinskimi društvi na Koroškem ter Furlaniji in Julijski Krajini. Pobudnik je bil pred več kot štirimi desetletji, že pokojni Janez Košnik, velik planinski zanesenjak in večletni predsednik Planinskega društva Jesenice. Srečanja izmenično na različnih lokacijah organiziramo člani slovenskih planinskih društev iz Celovca, Stare Gorice, Čedada, Trsta, Jesenic ter nekaterih drugih gorenjskih društev.

Prvo srečanje je bilo leta 1972 pri koči na Golici s 150 udeleženci. Številka je v naslednjih letih naraščala, leta 1983 je bilo v Nabrežini v organizaciji SPD Trst dva tisoč udeležencev. Veliko je stalnih udeležencev, ki si iz leta v leto veselo sežejo v roke. Pravi rekorderji so člani Pihalnega orkestra Jesenice-Kranjska Gora, ki z ubranimi zvoki vseh 40 let razveseljujejo udeležence.

Letošnje, 41. srečanje, bo v nedeljo, 10. junija, pri Erjavčevi koči na Vršiču v organizaciji Planinskega društva Jesenice. Tokrat bo tudi posebej praznično obarvano, saj letos mineva 40 let od prvega srečanja, poleg tega pa 90- letni jubilej praznuje koča gostiteljica, ki leži v čudovitem gorskem okolju Vršiča. Leta 1922 so jo obnovili in povečali člani Slovenskega planinskega društva in jo poimenovali po naravoslovcu in pisatelju Franu Erjavcu. Po drugi svetovni vojni smo kočo v upravljanje prevzeli člani Planinskega društva Jesenice.

Srečanje se bo začelo ob 9.uri z odhodom pohodnikov proti Slemenovi špici. Ob 13.uri bo pred Erjavčevo kočo na Vršiču uradni del srečanja s kulturnim programom.

Prebrano 5528 krat Nazadnje urejano na petek, 08 junij 2012 08:47

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave