Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
sep  2019 07

Komuna Skupnost Žarek odprla vrata obiskovalcem

Župan Blaž Račič s predsednico Ivanko Berčan in strokovnima sodelavkama društva Župan Blaž Račič s predsednico Ivanko Berčan in strokovnima sodelavkama društva

Društvo za delo z mladimi Žarek je danes v Bitnjah pri Bohinjski Bistrici pripravilo vsakoletni dan odprtih vrat komune Skupnost Žarek, ki obiskovalcem omogoča, da se spoznajo z delovanjem komune za zdravljenje odvisnosti od drog in/ali alkohola. Udeležil se ga je tudi župan občine Jesenice Blaž Račič.

 

Komuna Skupnost Žarek deluje že od leta 2006, aktivnosti za njeno vzpostavitev pa so se začele prav na Jesenicah. K vzpostavitvi so nato pristopile še ostale občine Zgornje Gorenjske, ki vsako leto financirajo dejavnost (poleg občin društvo finančna sredstva pridobiva tudi s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Službe Vlade RS za razvoj in evropske zadeve ter Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij RS). Med prisotnimi obiskovalci so bili tudi svojci, nekdanji odvisniki, strokovni sodelavci društva in drugih sodelujočih organizacij ter ostali »prijatelji« komune, ki tako ali drugače pomagajo in sodelujejo pri delovanju komune in aktivnostih, ki se v sklopu le-te izvajajo. Zbrane je najprej pozdravila predsednica društva Ivanka Berčan, ki je predstavila delo v komuni, ki trenutno šteje 6 uporabnikov, in samega društva. Nato je zbrane nagovoril tudi župan občine Jesenice Blaž Račič. Ta je izpostavil pomembnost izvajanega programa (ter na splošno pomembnost tudi vseh ostalih preventivnih programov za mlade) in se predsednici ter njeni ekipi zahvalil za njen prispevek. Pri tem je poudaril, da je pri tovrstnem delu pomemben vsak posameznik ter da je nujno, da si med seboj pomagamo. Obiskovalci so si lahko ogledali prostore komune in se seznanili z vsakodnevnimi aktivnostmi, ki se izvajajo v sklopu komune in vključujejo utrjevanje delovnih navad in sposobnosti z delom v hiši, v okolju (čiščenje, košnja, priprava drv) in na vrtu s pridelovanjem vrtnin za lastno uporabo. Med aktivnosti pa spada tudi mizarska delavnica, v kateri uporabniki komune pod strokovnim vodstvom mizarskega mojstra izdelujejo različne, večje in manjše, izdelke iz lesa, ki jih je možno tudi kupiti. Dan odprtih vrat je vsako leto tudi priložnost za klepet s strokovnimi sodelavci, svojci, nekdanjimi uporabniki, ki jim je življenje v komuni pomagalo, da so se postavili na noge in zaživeli na novo, ter sedanjimi uporabniki, ki so na poti do takšne osebne življenjske zmage.

Prebrano 1455 krat Nazadnje urejano na sobota, 07 september 2019 15:34