Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
jan  2019 25

Znani letošnji občinski nagrajenci, častni občan postal Peter Papić

Na včerajšnji 2. redni seji Občinskega sveta so svetniki in svetnice kot eno izmed točk obravnavali tudi predlog za podelitev priznanj občine Jesenice. Izmed predlogov, ki so prispeli na objavljeni javni razpis, je Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja z glasovanjem izbrala enega kandidata za častnega občana in tri kandidate za plaketo Občine Jesenice ter jih predlagala Občinskemu svetu v potrditev. Občinski svet je tako za letošnjega častnega občana potrdil inovatorja, dolgoletnega prostovoljca in humanitarca Petra Papića, prejemniki plaket Občine Jesenice pa so postali ravnateljica Glasbene šole Jesenice mag. Martina Valant, predsednik Pihalnega orkestra Jesenice–Kranjska Gora Anton Justin ter dolgoletni in vidni član jeseniške ljubiteljske kulture Andrej Černe.

 

V obrazložitvi za podelitev priznanja je za Petra Papića zapisano, da lahko njegovo delovanje na Jesenicah opredelimo na 3 področja: področje večletnega prostovoljnega dela v Športnem društvu TVD Partizan Javornik–Koroška Bela, področje inovacij, racionalizacij in tehničnih predlogov v Železarni Jesenice ter področje humanitarne dejavnosti. 48 let je bil prostovoljni član upravnega odbora Športnega društva TVD Partizan Javornik–Koroška Bela, med katerimi je 10 let opravljal funkcijo predsednika gospodarskega odbora, 22 let pa funkcijo predsednika upravnega odbora. Zaposlen je bil v Železarni Jesenice, kjer je razvil svoje sposobnosti na področju inovatorstva in racionalizatorstva ter postal prepoznaven inovator. V svoji bogati inovativni dejavnosti je prijavil in realiziral čez 30 predlogov in tehničnih izboljšav. Bil je tudi eden izmed ustanoviteljev društva invalidov Jesenice, ustanovitelj AKTIVA zaposlenih invalidov v Železarni Jesenice, aktivni član civilne zaščite Železarne Jesenice ter prejemnik številnih priznanj. Pobudniki za podelitev priznanja so svojo obrazložitev sklenili z besedami: »S svojimi številnimi inovacijami in koristnimi predlogi je optimiziral nekatere proizvodnje procese, zmanjšal zastoje v proizvodnji, povečal storilnost in s tem pripomogel k razvoju in napredku Železarne Jesenice, posledično pa tudi k večji prepoznavnosti občine Jesenice.«

 

Letošnji trije prejemniki plakete Občine Jesenice pa so vsi povezani z glasbo. Mag. Martina Valant je že 15 let ravnateljica Glasbene šole Jesenice, ki je v času njenega vodenja postala ena najbolj prepoznavnih ustanov v občini Jesenice, uspehe pa beleži tako na občinski kot tudi državni ravni in širše. Uspešno deluje tudi v Zvezi glasbenih šol Slovenije, kot predavateljica in mentorica pa tudi na Šoli za ravnatelje, kjer prenaša svoje bogato strokovno znanje in vodstvene izkušnje ter tako širi dobre prakse iz Glasbene šole Jesenice med sedanje in prihodnje vodstvene delavce vzgojno-izobraževalnih ustanov širom Slovenije. Predsednik Pihalnega orkestra Jesenice–Kranjska Gora Anton Justin je glasbi predan že od leta 1973, ko je začel igrati v tedanjem orkestru Jeseniških železarjev. Odlikuje za njegova zavzetost za uspešno delovanje orkestra in razumevanje vsakega godbenika posebej, za svoje glasbeno delovanje pa je prejel več priznanj (bronasto, srebrno in zlato Gallusovo značko, zlato noto orkestra, za 30 let delovanja pa tudi častno Gallusovo značko). Funkcijo predsednika opravlja že od leta 2011 (v tem času je orkestru Ministrstvo za kulturo podelilo tudi status društva v javnem interesu na področju kulture), njegova angažiranost v orkestru pa je izjemen prispevek na področju glasbene kulture na Jesenicah. Andrej Černe je svojo pevsko kariero začel pred 39 leti v moškem pevskem zboru Vintgar, kasneje je postal tudi predsednik Kulturnega društva Vintgar. Od leta 2012 do začetka leta 2017 je opravljal funkcijo predsednika Kulturnega društva Vox Carniola. Trenutno je gonilna sila dveh društev, KD Vintgar in KD Vox Carniola, hkrati pa aktivno sodeluje tudi v Zvezi kulturnih društev Jesenice (med letoma 2008 in 2008 je bil tudi njen predsednik). Kot član oziroma predsednik Sveta jeseniške območne izpostave je vse od ustanovitve vpet tudi v delovanje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

 

Več o nagrajencih si bodo bralci lahko prebrali v prihodnjih številkah Jeseniških novic, priznanja pa jim bo župan občine Jesenice Blaž Račič uradno podelil na proslavi ob občinskem prazniku 20. marca.

Prebrano 2007 krat