Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
jun  2018 24

Proslavili dan državnosti in 27. obletnico umika pripadnikov JLA in zvezne milice

Proslavili dan državnosti in 27. obletnico umika pripadnikov JLA in zvezne milice Foto: Andraž Sodja

Občina Jesenice, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska in Policijsko veteransko društvo SEVER Gorenjska so v petek na Mejnem platoju Karavanke pripravili slovesnost, namenjeno počastitvi prihajajočega dneva državnosti in umika jugoslovanske ljudske armade in zvezne milice z mejnega platoja Karavanke pred 27 leti.

Zbrane je uvodoma pozdravil gostitelj, župan Občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger, slavnostni govornik pa je bil dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever. Dr. Čas je v svojem nagovoru spomnil na nekatera zgodovinska dejstva, ki so se dogajala na Mejnem platoju Karavanke in ki so vodila v osamosvojitev Slovenije, hkrati pa kritično okrcal današnja sprenevedanja o tedanjih dogodkih, izkrivljanje resnice in prirejanja zgodovine. »Pred nami so časi, ki bodo zahtevali veliko naših naporov in jih bo potrebno premagovati s premišljenim in modrim ravnanjem. Živeti v upanju in delati vse potrebno za lepšo prihodnost, pa ni le modro ravnanje, temveč je izziv sodobnega časa,« je povedal, hkrati pa izrazil zadovoljstvo, ker imajo vsi veterani vojne za Slovenijo do teh vprašanj enak pogled.  Zahvalil se je vsem, ki so požrtvovalno in domoljubno sodelovali v osamosvojitvenih procesih, obenem pa proslavo na platoju označil za prijetno druženje in praznovanje vseh, »ki iz ustrezne distance in razumno ter, tam, kjer je to mogoče, tudi spravljivo gledajo na prehojeno pot slovenskega naroda v prejšnjem stoletju, ki nas je pripeljala do samostojne Republike Slovenije«. 

V kulturnem programu so sodelovali Pihalni orkester Jesenice–Kranjska Gora, Veteranski pevski zbor OZVVS Zgornja Gorenjska ter učenke OŠ Prežihovega Voranca Jesenice Maruša Gruškovnjak, Anja Cvetko, Klara Klobučar in Rebeka Šterk, z mentorico Metko Magdič. Program je povezoval Bojan Pogačnik.

Prebrano 2048 krat