Skok na osrednjo vsebino

Novice

apr  2018 20

Pobratenemu Nagoldu podarili skulpturo jeseniškega plavža

Predstavniki Občine Jesenice so aprila obiskali nemško mesto Nagold, ki je z Občino Jesenice pobrateno že 24 let. Predstavnikom tamkajšnje občine so v znak dolgoletnega prijateljstva podarili skulpturo plavža, ki pooseblja železarsko tradicijo mesta Jesenice  z namenom, da bo prijateljstvo še naprej tako trdno kot železo in toplo kot ogenj.

Uradna predaja in otvoritvena slovesnost je potekala v mestnem parku Kleb. Plavž je mestu Nagold in njegovemu županu Juergenu Grossmannu v imenu Občine Jesenice predala podžupanja Vera Pintar. Otvoritvene slovesnosti so se udeležili tudi dijaki Srednje Šole Jesenice, ki so bili ravno ta dan na strokovni ekskurziji v Nemčiji, člani Odbora za mednarodno sodelovanje mesta Nagold, člani Fotografskega društva Nagold, člani planinskega društva Nagold (AFD Nagold) in številni drugi občani. Za prijetno vzdušje in glasbeno spremljavo programa so z igranjem obeh državnih himn poskrbeli člani mladinskega glasbenega orkestra gimnazije Otto Hahn.

Pri izdelavi skulpture plavža so sodelovali Srednja šola Jesenice ter podjetji  SIJ Acroni d.o.o. in Niro Steel d.o.o. Jesenice, izdelavo oziroma lasersko graviranje spominske plošče pa je Občina Jesenice zaupala Marku Černetu, nekdanjemu dijaku Srednje šole Jesenice. Dijaki 4. letnika programa strojni tehnik na Srednji šoli Jesenice so pripravili tehnične izrise in izračune za izdelavo plavža ter izdelali armaturo za podstavek. Podjetje SIJ Acroni d.o.o. je podarilo material za izdelavo ter izdelalo plavž, podjetje Niro Steel d.o.o. Jesenice pa je podarilo prirobnico, kot vezni člen med skulpturo in podstavkom.

Poleg samega odprtja skulpture so se predstavniki obeh mest tudi dogovorili za prihodnje sodelovanje in praznovanje 25-letnice pobratenja, ki bo potekalo naslednje leto septembra v Nagoldu. Prvotno sodelovanje med občinama so sicer vzpostavili članice in člani jeseniškega fotografskega društva v začetku 90. let, sodelovanje pa se je uspešno razvilo in razširilo tudi na druga področja. Med drugim tudi na področje šolstva – tako so npr. dijaki Srednje šole Jesenice v okviru strokovne ekskurzije Nagold obiskali kar dvakrat, marca so dijaki programa predšolske vzgoje obiskali mestni vrtec, mesec kasneje pa dijaki zdravstvenega programa še Kliniko Nagold. Uradna listina o pobratenju med občinama je bila sicer uradno podpisana 2. julija 1994.

Prebrano 2500 krat Nazadnje urejano na sreda, 25 april 2018 09:45

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave