Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
apr  2018 10

Festival Metorita navdušil

Festival Metorita navdušil Foto: Foto Vidmar

Na trgu Toneta Čufarja na Jesenicah se je minulo soboto odvijala tretja izvedba, tokrat že pravega festivala znanosti in fantastike, Meteorita 2018.

Minulo soboto 7. aprila je Trg Toneta Čufarja postal pravo središče vesolja znanosti in fantastike, s tokrat že tretjim festivalom znanosti in fantastike Meteorita 2018, ki ga sofinancira tudi Občina Jesenice. Trg je napolnilo kar 16 različnih razstavljavcev, med njimi tudi vrsta priznanih avtorjev in prevajalcev, založb mogoče je bilo najti japonske Manga stripe in japonske sladkarije, znanstvene poskuse, igro Warhammer, vesoljsko festivalsko pivo in še veliko drugih vsebin. Vsak obiskovalec je lahko našel nekaj zase, med največjimi atrakcijami je bil že drugič zapored tudi planetarij na odru Kina Železar, kjer so se lahko obiskovalci seznanili z zanimivostmi našega osončja.

Organizatorji iz Društva za razvoj turizma Jesenice, so letos pripravili vrsto zabavnih festivalskih iger, tako za otroke kot za odrasle, med katerimi sta najbolj izstopala tekmovanje v izdelovanju in metu papirnatih letal, ter tekmovanje v suvanju simuliranega meteorita, namensko pripravljene žoge. Otroci so se pomerili v suvanju manjšega tri kilogramskega, odrasli pa večjega 12 kilogramskega za prvi pokal Meteorite, s posebno kategorijo, v kateri so se pomerili z znanim jeseniškim silakom, gornjesavskim samurajem Chorchypom. V suvanju meteorita je z najdaljšim metom, pokal meteorite odnesel Andraž Lavtižar, kljub odličnim metom izzivalcev, pa Chorchyp ostaja nepremagan, najbolj sta se mu približala, Gregor Vidmar in zmagovalec suvanja za pokal Meteorita Andraž Lavtižar. Za uvodni met je poskrbel kar jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, v tekmovanju pa je sodeloval tudi podžupan Miha Rebolj, ki pa zaradi obveznosti, kjub odličnim metom ni nastopil v finalu.

Med osrednjim dogajanjem na odru in ob odru Trga Toneta Čufarja, ki je zasijal v pomladanskem soncu, je bila tudi predstavitev tehnologije hologramskih projekcij s pametnih telefonov, pogovor na temo novosti v znanstveni fantastiki z Igorjem Harbom, Mitom Gegičem in Aljošo Harlamovim, ki sta ga vodila Matej Meterc in Simon Habjan, predstavitev risanke Martin Krpan produkcije Strup, nastop viteške skupine Gašperja Lambergerja in Tilna Artača, ki je dodobra nasmejal nabito poln trg, ki je užil žarke pomladanskega sonca.

V nedeljo, dan po festivalu, so organizatorji pripravili tudi prvi vodeni pohod do mesta padca meteorita na Mežakli, ki se ga je udeležilo 10 pohodnikov, predsednik društva za razvoj turizma Jesenice, pa jih je na izhodišču seznanil z nekaj podrobnostmi in zanimivostmi meteorita Jesenice.

Prebrano 2019 krat Nazadnje urejano na četrtek, 12 april 2018 21:14

Mediji

https://www.facebook.com/meteoritajesenice/videos/1249162295216524/ meteorita.si