Skok na osrednjo vsebino

Novice

jan  2018 12

Na Jesenicah odprli novo mobilno enoto državnega programa DORA

Na Jesenicah odprli novo mobilno enoto državnega programa DORA Foto: Foto Vidmar

Na zgornjem parkirišču Splošne bolnišnice Jesenice so včeraj, 11. januarja, slovesno odprli novo mobilno enoto Onkološkega inštituta Ljubljana, v kateri bo deloval državni program za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA. S tem bo odslej vsem ženskam v območni enoti ZZZS Kranj v starosti med 50 in 69 let omogočena presejalna mamografija v programu DORA vsaki dve leti. V mobilno enoto na Jesenicah bodo na slikanjem z digitalnim mamografom vabljene ženske s stalnim prebivališčem v občinah Jesenice, Kranjska Gora, Gorje, Žirovnica, Bohinj in Bled. Ostale ženske z Gorenjske bodo še naprej vabljene na slikanje dojk v stacionarni presejalni center programa DORA v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj.

Mobilno enoto so s slovesnim prerezom traku odprli vodja državnega programa DORA mag. Maksimiljan Kadivec, dr. med., strokovna direktorica Splošne bolnišnice Jesenice Anja Jovanovič Kunstelj, dr. med., in župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger.

Ob začetku delovanja nove mobilne enote programa DORA na Jesenicah je mag. Maksimiljan Kadivec, dr. med., povedal: »Z začetkom slikanja žensk v novi mobilni enoti Onkološkega inštituta na Jesenicah smo izpolnili pomemben cilj v okviru širitve državnega presejalnega programa za raka dojk DORA. V celoti smo uspeli vključiti vse ustrezne ženske med 50. in 69. letom iz gorenjske regije v program DORA. Vodstvo in drugi zaposleni Splošne bolnišnice Jesenice so zagotovili vse potrebno za postavitev mobilne enote programa DORA in nam izrekli dobrodošlico. Verjamem, da bomo skupaj uspeli osveščati ženske o pomenu udeležbe v programu DORA, ki zagotavlja visokokakovostno obravnavo žensk pri zgodnjem odkrivanju raka dojk. Zato vabimo ženske, da se odzovejo vabilu in se vključijo v program DORA, saj je zdravljenje zgodaj odkritega raka dojk lahko uspešnejše in manj stresno za žensko.« Strokovna direktorica Splošne bolnišnice Jesenice Anja Jovanovič Kunstelj, dr. med., je začetek slikanja žensk na Jesenicah pozdravila z besedami: »V Splošni bolnišnici Jesenice smo zadovoljni, da je presejalni program zopet dostopen prebivalkam zgornje Gorenjske, saj so ravno te ženske v večji meri naše bolnice in se v primeru zdravstvenih težav obračajo na nas. Njihovo zaskrbljenost smo zaznali tudi v času, ko mamografija v naši bolnišnici ni bila dostopna. Spodbujamo vse aktivnosti s področja preventive in veseli nas, da so zopet na »dosegu roke«.

V mobilno enoto programa DORA na Jesenicah bo na slikanje dojk povabljenih skoraj 7.000 žensk med 50. in 69. letom iz občin Kranjska Gora, Gorje, Žirovnica, Bled, Bohinj in Jesenice, slikanje pa bo potekalo vse dni v tednu med 8.45 in 14.15. Ostale ženske z Gorenjske bodo še naprej vabljene na slikanje dojk v stacionarni presejalni center programa DORA v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj.

 

Postopek vabljenja in slikanja žensk

Ženske bodo na dom prejele pisno vabilo Onkološkega inštituta Ljubljana (OI), na katerem bosta določena datum in ura pregleda v mobilni enoti na Jesenicah. V primeru, da jim termin ne ustreza, se lahko prenaročijo na brezplačni telefonski številki 080 27 28, vsak dan od ponedeljka do petka med 9. in 12. uro, ali pišejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Prav tako se lahko ženske na pregled naročijo same. Za presejalno mamografijo v programu DORA ženske ne potrebujejo napotnic, pregled je zanje brezplačen. Žensko v mobilni enoti sprejme radiološki inženir z OI, ki po pogovoru z njo zapiše anamnezo, nato sledi slikanje. Vsako mamografsko sliko ločeno odčitata dva zdravnika radiologa. Kadar radiologi pri odčitavanju mamografskih slik vidijo spremembe na dojki, žensko na dodatne preiskave povabijo na OI v Ljubljano. Program DORA ženskam zagotavlja večjo kakovost kot dosedanje presejanje v diagnostičnem sistemu, zato strokovnjaki OI priporočajo, da se ženske vabilu na pregled odzovejo.

Prebrano 4201 krat Nazadnje urejano na sobota, 13 januar 2018 14:18

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave