Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
dec  2017 15

Predstavili knjižico o priseljevanju na Jesenice

Predstavili knjižico o priseljevanju na Jesenice Foto: Andraž Sodja

V zgornji dvorani Kolperna so v torek, 12. decembra, predstavili knjižico Kako so se na Jesenice včasih priseljevali. Pri pripravi knjižice so sodelovale Ljudska univerza Jesenice, Gornjesavski muzej Jesenice in Občinska knjižnica Jesenice.

Nabito polna dvorana Kolperna na Stari Savi je v torek, 12. decembra, pričala o zanimivi tematiki, ki so jo predstavljali. Ljudska univerza Jesenice in Gornjesavski muzej Jesenice sta namreč predstavila nov izdelek študijskih krožkov raziskovanja kulturne dediščine v lokalni skupnosti. Tokratna tema so bile migracije in življenjske zgodbe ljudi, ki so se v iskanju služb preselili na Jesenice. Skozi osebne izpovedi Jeseničank in Jeseničanov – nekoč priseljencev, so opisane življenjske zgodbe nekaterih, ki so med 20. stoletjem, ob eksploziji prebivalstva na Jesenicah zaradi rasti železarne, tu pustili svoj pečat ali pognali korenine za prihodnost. V knjižici je zapisanih 18 zanimivih zgodb šestnajstih avtorjev, in sicer so pisali Boris Janez Bregant, Ivan Borštnik, Izidor Trojar, Janez Markelj, Janez Babič, Romana Kranjc, Stane Arh, Marija Skumavc, Fanika Pajić, Franc Jelenc, Zoran Krejić, Pavel Dimitrov, Todosja Lazarov, Niko Kešina, Nusret Gluhić in Vane Minkov.

Študijski krožek in opravljeno delo, ki je vodilo do knjižice, je opisala Lea Zlodej, mentorica oziroma koordinatorka študijskega krožka, prisotne pa je pozdravil tudi jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, ki je izpostavil bogastvo jeseniške multikulturnosti. Za kulturni program so poskrbele pevke iz pevskega zbora Ljudske univerze Jesenice, Kulturno športno društvo Bošnjakov Biser Jesenice in Makedonsko kulturno društvo Ilinden Jesenice. Zgodbe iz knjižice, ki jo zainteresirani lahko brezplačno prejmejo na Ljudski univerzi Jesenice, so bile predstavljene tudi na razstavi Jeseničani, od kod in kam, ki so si jo prisotni lahko kasneje tudi ogledali.

Prebrano 2759 krat Nazadnje urejano na torek, 15 december 2020 15:57