Skok na osrednjo vsebino

Novice

nov  2017 21

Zaključili so se 30. Čufarjevi dnevi

Zaključili so se 30. Čufarjevi dnevi Foto: Janko Rabič

Z novo premiero domačega jeseniškega gledališča in Šentjakobskega gledališča iz Ljubljane Petelinji zajtrk so se zaključili 30. Čufarjevi dnevi. Podelili so tudi priznanja najboljšim predstavam in posameznikom.

Včeraj zvečer so se zaključili jubilejni Čufarjevi dnevi, festival ljubiteljskih gledališč, ki je bil na Jesenicah organiziran že tridesetič. V tekmovalnem delu je bilo na ogled šest predstav, ki jih je izmed tridesetih prijavljenih izbral selektor Iztok Valič: komedija Pr' Holzer v izvedbi Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, temna komedija Svetniki v izvedbi Loškega odra Škofja Loka, drama Vanja v izvedbi KUD Zarja Trnovlje – Celje, Terapija v izvedbi Koroškega deželnega teatra, drama Kos v izvedbi medvoškega KUD Fofité in Dekameron v izvedbi Šentjakobskega gledališča Ljubljana. Ob jubileju je bil poseben poudarek namenjen tudi mlajšemu rodu gledaliških ustvarjalcev, zato so program obogatili s štirimi predstavami mladih igralskih skupin: Portret planeta v izvedbi Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, Alamut v izvedbi Gimnazije Kranj, avtorski projekt Prihodnost gledališča Glej in Božanska komedija KUD Zarja Trnovlje - Celje. Pri festivalu je letos sodeloval tudi Gornjesavski muzej Jesenice, ki je v sklopu spremljevalnega programa pripravilo muzejski večer »Jeseniški dramski igralci, od kod in kam?«

Včeraj, na zadnji dan festivala, ko je zbrane nagovoril tudi častni govornik Tone Partljič, so bile podeljene tudi Čufarjeve nagrade in plakete. Podelil jih je predsednik organizacijskega odbora Čufarjevih dni Boris Bregant. Žirija v sestavi Ana Rutar, Janez Dolinar in Jaka Andrej Vojevec je pod budnim očesom selektorja Iztoka Valiča za najboljšo moško vlogo izbrala Dušana Stojanoviča iz Koroškega deželnega teatra za vlogo v predstavi Terapija, za najboljšo žensko vlogo Mašo Kavčič iz KUD Fofité Medvode za vlogo v predstavi Kos. Predstava Kos medvoškega KUD Fofité je bila izbrana tudi za najboljšo predstavo letošnjih Čufarjevih dni po izboru žirije – priznanje sta podelila jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger in vodja jeseniške območne izpostave JSKD Petra Ravnihar –, občinstvo pa se je odločilo za domačo predstavo Pr' Holzer. Za slednjo je plaketo podelila jeseniška podžupanja in članica organizacijskega odbora festivala Vera Pintar. Sinoči so podelili tudi častne Čufarjeve plakete za življenjsko delo, ki so jih prejeli Miha Baloh, Slava Maroševič in Stanka Geršak, prvič pa tudi nagrado mladinskim skupinam, ki so jo po Čufarjevi črtici poimenovali »Nova gaz«. Prejela jo je mladinska Gledališka skupina gledališča Toneta Čufarja Jesenice za predstavo Portret planeta. Festival se je ob koncu večera zaključil s premierno predstavo Petelinji zajtrk, ki je plod sodelovanja domačega jeseniškega gledališča in Šentjakobskega gledališča Ljubljana in je bila na koncu nagrajena s stoječimi ovacijami in dolgim aplavzom.

Prebrano 3963 krat Nazadnje urejano na torek, 15 december 2020 15:58

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave