Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
nov  2017 15

Z Miho Kramlijem o radostih in pasteh sodobne tehnologije

Z Miho Kramlijem o radostih in pasteh sodobne tehnologije Foto: Andraž Sodja

November je mesec preprečevanja zasvojenosti, znotraj katerega so organizirani različni dogodki, namenjeni ozaveščanju javnosti na področju zasvojenosti, spodbujanju dialoga ter odpiranju in reševanju perečih vsebin na tem področju. Letos se osrednja tema dogodkov posveča predvsem problematiki t.i. »net generacije«.

Včeraj je bilo tako v Kolpernu kot eden izmed dogodkov organizirano predavanje Mihe Kramlija, priznanega predavatelja in vodje novogoriške Ambulante za zdravljenje nekemične zasvojenosti, z naslovom »Radosti in pasti sodobne tehnologije«. Sodobna tehnologija, predvsem pametni telefoni in družbena omrežja, namreč predstavlja novo obliko nekemične zasvojenosti, ki vedno bolj prežema današnjo družbo, a je hkrati ena od tistih zasvojenosti, ki jo težko prepoznamo.

Udeležence predavanja je pred predavanjem pozdravil podžupan občine Jesenice Miha Rebolj, ki je povedal, da zasvojenost in z njo povezane posledice predstavljajo resen problem sodobne družbe, zato je z izobraževanjem treba pričeti že pri najmlajših. Hkrati se je Lokalni akcijski skupini za preprečevanje zasvojenosti v občini Jesenice, ki vsako leto koordinira dogodke ob mesecu preprečevanju zasvojenosti, zahvalil za opravljeno delo in trud.

Na predavanju so se udeleženci lahko seznanili z realnimi primeri zasvojenosti z novimi tehnologijami, hkrati pa je predavatelj, ki sicer vodi edino ambulanto za zdravljenje nekemične zasvojenosti v Sloveniji in ima trenutno preko 220 pacientov različne starosti, pojasnil tudi vlogo staršev pri preprečevanju tovrstnih oblik zasvojenosti tako pri njih samih kot pri njihovih otrocih ter samo primernost oziroma neprimernost določenih vrst tehnologije po obdobjih otroškega odraščanja. Predavanja se je udeležilo več kot 50 udeležencev, ki so tako skozi pogovor prejeli odgovore na številna vprašanja, kar kaže na to, da gre dejansko za izziv sodobne družbe, ki se ga je treba lotiti pravočasno in temeljito oziroma poskrbeti, da tovrstno zasvojenost v največji možni meri preprečimo že skozi primerno vzgojo.

Lokalna akcijska skupina Občine Jesenice za preprečevanje odvisnosti v občini Jesenice sicer deluje že od leta 1998, vsako leto novembra, ki je znan kot mesec boja proti odvisnosti pa pripravi številne aktivnosti. V skupino so poleg Občine Jesenice vključena različna lokalna društva, šole in druge organizacije, ki vsak s svojimi aktivnostmi, od delavnic in predavanj do informiranja in ozaveščanja, pripomorejo k boju proti odvisnosti. Letošnje aktivnosti si lahko ogledate na naslednji povezavi: http://www.jesenice.si/medijsko-sredisce/najave/item/17631-z-razlicnimi-aktivnostmi-v-boj-proti-odvisnosti.

 

Prebrano 3164 krat Nazadnje urejano na sreda, 30 oktober 2019 09:22