Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
sep  2017 29

»Zeleno« vozilo za redarje

Redarji Medobčinskega inšpektorata in redarstva Jesenice se odslej vozijo z okolju prijaznim vozilom na stisnjen zemeljski plin.

V Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica so od Dnevu mobilnosti predstavili novo vozilo, ki za pogon uporablja motor na stisnjen zemeljski plin. Po besedah vodje inšpektorata in redarstva Boštjana Omerzela gre za prirejeno vozilo znamke Volkswagen Caddy, ki se navzven v ničemer ne razlikuje od običajnih vozil. Razlika je zgolj v teži vozila, saj ima v podvozju nameščene jeklenke za stisnjen zemeljski plin. Z enim polnjenjem lahko prevozijo okrog 550 kilometrov, poraba je okrog pet kilogramov na sto kilometrov ob ceni 1,10 evra za kilogram stisnjenega zemeljskega plina. Polnilnica stisnjenega zemeljskega plina se nahaja v neposredni bližini občinske stavbe na Jesenicah, pri podjetju ENOS, ki je tudi dobavitelj tega »zelenega« energenta. Vozilo je sicer stalo 19 tisoč evrov, po testih okoljske ustreznosti pa je primerljivo z vozili na električni pogon.

Kot je povedal podžupan občine Jesenice Miha Rebolj, na Občini Jesenice želijo biti zgled odgovornega odnosa do okolja tudi z uporabo okolju prijaznih vozil. »Vozilo na stisnjen zemeljski plin predstavlja enega prvih korakov uresničevanja nedavno sprejete celostne prometne strategije občine Jesenice. Prizadevamo si za razvoj urbane mobilnosti ter vzpostavitev trajnostnega prometnega sistema,« je poudaril Rebolj. Jeseniški inšpektorat in redarstvo, ki pokriva območje štirih občin, je eden prvih v državi, ki ima takšno »zeleno« vozilo. Uporabljali ga bodo štirje občinski redarji, ki delajo na območju občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica.

Prebrano 3045 krat Nazadnje urejano na torek, 30 januar 2024 15:20