Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
maj 2017 03

Prvomajsko srečanje na Pristavi

Jeseničani in Jeseničanke so se ob Prazniku dela, 1. maju, srečali na tradicionalnem prvomajskem srečanju na Pristavi v Javorniškem Rovtu. Preko tisoč obiskovalcev je prisluhnilo nastopu Pihalnega orkestra Jesenice-Kranjska Gora. Zbrane pa sta nagovorila župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger in Ana Jakopič, sekretarka Sindikata državnih organov SDOS.

Župan je v nagovoru poudaril pomen praznika dela in spomnil na prelomne dogodke naše zgodovine. "Jeseniški delavci, so po razpadu Jugoslavije doživljali hude čase, saj se je število zaposlenih v železarni drastično zmanjšalo, močno je narasla brezposelnost, tudi preko 20 odstotkov, danes pa je pod slovenskim povprečjem, z okoli osmimi odstotki," je še dodal Mencinger.

Sekretarka sindikata SDOS Ana Jakopič, slavnostna govornica na proslavi, je poudarila aktualnost praznika dela, tudi v današnjih časih, kjer je moč kapitala vse večja. "Vsi delavci imajo pravico do zdravja in varnosti pri delu, osemurnega delavnika, ki je dandanes že redkost. Kriza je bila priročen izgovor za zmanjševanje števila zaposlenih. Sindikati in delavci v javnem sektorju smo danes na slabem glasu, ne zato ker ne delamo, ampak ker smo slaba vest družbi in kapitalizmu." Kot je še dodala Jakopičeva, sindikati branijo pravice delavcev, pravice do javnega zdravstva in šolstva, ki omogoča vsem, da si izborijo boljši jutri in dostojno plačilo: "Dostojno plačilo pa ni minimalna plača, ki je pod pragom revščine. To je še posebej nedostojno glede na naraščajoče bogastvo v družbi, delavstvu pa pripada vedno manj, ker si nekateri odrežejo prevelik kos pogače na njihov račun." Jakopičeva je poudarila tudi spornost vladnih načrtov povezav šolstva z gospodarstvom, saj mora šolstvo ostati neodvisno od kapitala. Po besedah sekretarke SDOS sta prvi in drugi maj še kako aktualna, saj boj za dostojno plačilo, dostojne pokojnine in dostojno starost še vedno traja."

Prebrano 3219 krat Nazadnje urejano na sreda, 03 maj 2017 14:14