Skok na osrednjo vsebino

Novice

avg 2016 22

Dan Jeseničanov na Golici z množičnim obiskom

Koča Planinskega društva Jesenice na Golici se je v soboto, 20. avgusta, pomembno vpisala v zgodovino. Dan je zaznamoval množičen obisk občank in občanov občine Jesenice ter številnih ljubiteljev gora od vsepovsod, ki so se udeležili Dneva Jeseničanov na tej priljubljeni postojanki. Številni so se najprej povzpeli na 1835 metrov visok vrh v Karavankah. Ponudil se jim je čudovit pogled na Julijske Alpe z očakom Triglavom in na širšo Gorenjsko, sosednjo Koroško pa je v precejšnji meri prekrivala megla. Po vrnitvi z vrha so se zbrali ob koči na Golici na tradicionalnem Dnevu Jeseničanov. Člani Planinskega društva Jesenice z njim želijo predvsem vse spodbuditi, da dan preživijo v lepi gorski naravi v osrčju Karavank. Letos jim je to več kot odlično uspelo, saj je bilo na planinskih poteh in pri koči okoli 1500 ljudi. Le ob otvoritvi koče leta 1984 jih je bilo več. Z Dnevom Jeseničanov se tudi spomnijo nekdanjega predsednika in najbolj zaslužnega za izgradnjo koče Janeza Košnika. Lepo dobrodošlico sta vsem zaželela, v imenu Planinskega društva Jesenice predsednik Vlado Hlede in v imenu Občine Jesenice direktorica občinske uprave mag. Valentina Gorišek. Vrhunec dneva je bil nastop ansambla Saše Avsenika, ki se je že drugič odzval na povabilo domačih planincev. V triurnem nastopu je navdušil vse, s Polko na Golici in številnimi drugimi vedno zimzelenimi polkami in valčki ansambla bratov Avsenik.

Sašo Avsenik je zaigral tudi na eno od harmonik dedka, legendarnega dedka Slavka Avsenika. Med udeleženci so bili ljudje vseh generacij, otroci od enega leta naprej in odrasli s častitljivimi leti. Med najstarejšimi je bil zagotovo Peter Klemenc z Jesenic. Te dni je dopolnil 89 let. Golica mu je prirasla tako k srcu, da jo osvaja že od daljnega leta 1939, torej neverjetnih 76 let. Zvest je tudi domačemu planinskemu društvu, kjer je član 66 let.

Organizacija Dneva Jeseničanov je bil za člane društva kar velik zaloga in za dobro izvedbo jih je kar nekaj posebej zaslužnih. Gospodar koče Ciril Razinger in predsednik društva Vlado Hlede sta s sodelavci pripravila prireditveni prostor. Na dan prireditve so se izkazali člani osebja z oskrbnico Bojano Hiti. Na pomoč so priskočili člani alpinističnega odseka z načelnico Majo Perko. Kuharica Katarina Zrnič je skorajda vso noč pripravljala hrano, še posebej sladke dobrote v kuhinji.

Skratka, bil je dan, ki je uspel v vseh pogledih.

Prebrano 3659 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave