Skok na osrednjo vsebino

Novice

avg 2016 19

Trak prerezali s skalpelom

Na Mežakli so v soboto slavnostno odprli prenovljen kulturni spomenik – malo partizansko bolnišnico. Trak je kar s skalpelom prerezal jeseniški podžupan Miha Rebolj.

Minulo soboto so ob prazniku krajevne skupnosti Podmežakla slavnostno odprli tudi prenovljeno partizansko bolnišnico, tako imenovano malo bolnico pod obronki Mežakle. Lokalno združenje Zveze borcev za vrednote NOB in Krajevna skupnost Podmežakla sta ob tem pripravila tudi krajši kulturni program, z gledališkim igralcem Bojanom Dornikom, ki se je vživel v vlogo partizanskega zdravnika Edvarda Poharja, ki je dal pobudo za postavitev bolnišnice. Trak je prerezal jeseniški podžupan Miha Rebolj, ki je poudaril pomen bolnišnice kot mesta spomina in opomina in vrednot, ki jih ta bolnišnica predstavlja: »Ta partizanska bolnišnica je spomenik vrednotam tovarištva, solidarnosti, enotnosti, pravičnosti, ki v teh težkih časih, ko v Evropi narašča nacionalizem, v okolici pa se odvijajo vojne vihre, vse bolj izginjajo.«
Odprtja prenovljene partizanske bolnišnice in dostopne poti se je kljub težavnemu dostopu udeležilo več kot 150 obiskovalcev. Obnova partizanske bolnišnice je stala okoli 17 tisoč evrov, poleg podjetja TIK pa so veliko dela pri obnovi izvedli markacisti markacističnega odseka Planinskega društva Jesenice, Aleksander Jernejc in Ibrahim Smajič, ki so sodelovali pri urejanju dostopne poti.

Ob prazniku krajevne skupnosti Podmežakla se je sicer na Zakopu zbralo izjemno število obiskovalcev. Pohoda na Zakop se je udeležilo več kot sto pohodnikov, dva avtobusa in številni z lastnimi prevoznimi sredstvi. Z nagovorom župana Tomaža Toma Mencingerja, predsednika sveta Krajevne skupnosti Podmežakla, kulturnim programom s pevskim zborom in recitalom Darke Rebolj pa so tudi počastili spomin na prve partizanske žrtve med Jeseničani, ki so padle na obronkih Mežakle.

Prebrano 2897 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave