Skok na osrednjo vsebino

Novice

jun  2016 09

Desetletje kulturne mavrice Jesenic

Desetletje kulturne mavrice Jesenic foto: Andraž Sodja

Letos je bilo dogajanje Kulturne mavrice Jesenic ob 10. jubileju še posebej pestro, saj se je odvijalo kar tri, oziroma štiri dni. Začelo se je v sredo 1. junija s Fasadnimi »toni« Gledališča Toneta Čufarja, končalo pa s parado folklornih skupin in zabavnim večerom v soboto 4. junija.

Kolona folklornih skupin na sobotni 2. paradi je bila dolga kar okoli 200 metrov, ko se je minulo soboto vila po jeseniških ulicah ob zaključni paradi folklornih skupin jubilejne 10. kulturne mavrice Jesenic. Parada je bila zgolj eden od zaključnih delov dogajanja, ki se je pričelo že v sredo 1. junija s Fasadnimi toni, v izvedbi gledališča Toneta Čufarja in nadaljevalo v četrtek z mavrico pevskih talentov v sodelovanju s studiem Osminka, kjer se je pevskega tekmovanja udeležilo kar 31 tekmovalcev iz vse Slovenije, namen tekmovanja pa je bilo ponuditi možnost tistim mladim, ki se ukvarjajo z glasbo, da se javno predstavijo in dobijo nove izkušnje na odru. Mladi pevski talenti so prišli celo iz Metlike, Škofij, Otiškega Vrha, Ajdovščine, Šentjanža pri Dravogradu, absolutna zmagovalka pa je postala Nina Oberman Pahor. V spremljevalnem programu pa sta nastopili Anja Baš in Eva Boto.

Osrednji del dogajanja je bila tradicionalna 10. kulturna mavrica Jesenic, ki se je odvijala v petek 3. junija v dvorani Podmežakla, kjer so se na velikem odru kulturne mavrice predstavile domače folklorne skupine: KUD Triglav Slovenski Javornik – Jesenice, KŠD Bošnjakov BISER Jesenice, Makedonsko KD ILINDEN Jesenice, KŠD Hrušica in KPHŠD Vuk Karadžić Radovljica s svojimi odrskimi postavitvami in kulturnim programom s petjem in deklamacijami ljudskih pesmi. Letos pa se jim je pridružila še albanska skupina mladih, ki so se poimenovali Orel – Shqiponjat.

Folklorna društva so v spremljevalnem programu na stojnicah pripravila tudi tradicionalno bogato kulinarično ponudbo nacionalnih specialitet in predstavila tudi svoje tradicionalne noše, izdelke in predmete kulturne dediščine.

Kulturna mavrica se je že drugič zaključila s parado folklornih skupin, kjer pa so se domačim skupinam pridružili še njihovi gostje iz Slovenije in tujine, in sicer folklorna skupina Iskraemeco Kranj, Hrvaško Kulturno umetniško društvo Komušina iz Škofje Loke, Makedonska folklorna skupina Kalina iz Ljubljane in Srbsko Kulturno umetniško društvo Opanak iz Salzburga. Med parado so na trgu Toneta Čufarja poskrbeli tudi za krajši folklorni program. Dogajanje se je končalo z zabavnim večerom na katerem sta za zabavo skrbela Anka Čop in Hajni Blagne.

»Ko smo leta 2007 pričeli, si verjetno nihče od nas ni predstavljal, da bo prireditev doživela 10. rojstni dan. Naše poti niso bile načrtovane. Zelo smo veseli, da so z rastjo prireditve rasla tudi društva, s katerimi smo vseskozi izvrstno sodelovali, posebej pa, da so naš trud prepoznali tudi obiskovalci,« je dejala vodja Mladinskega centra Jesenice in gonilna sila festivala Lili Tkalec.

Kot je dodal še direktor Zavoda za šport Jesenice Zoran Kramar, so bili začetki težki, saj je bilo treba društva prepričati za sodelovanje:

»Glavna zasluga tega festivala je zagotovo to, da se navadimo spoštovati različnost med sosedi na Jesenicah, da znamo spoštovati sosedove navade in da se ob veselih dogodkih skupaj veselimo in kdaj tudi potrpimo.« direktor Zavoda za šport Jesenice Zoran Kramar

Prebrano 2849 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave