Novice

Maj 2016 30

13. verižni eksperiment gostoval na Jesenicah

13. verižni eksperiment gostoval na Jesenicah Foto: Andraž Sodja
V organizaciji društva upokojencev Jesenice je v Kolpernu gostovala zaključna prireditev 13. verižnega eksperimenta, ki se ga je udeležilo kar 19 ekip iz vse Slovenije.

Banketna dvorana Kolpern je minulo soboto postala pravo znanstveno središče, saj je na Jesenicah gostovala zaključna prireditev 13. verižnega eksperimenta Slovenije, ki je na pobudo Društva upokojencev Jesenice letos prvič zapustil Ljubljano. Kot je ob tem povedal predsednik Društva upokojencev Jesenice Boris Bregant, je namen verižnega eksperimenta mlade vpeljati v naravoslovne poklice: "Vse znanje je dobro, če ga imaš, ampak brez naravoslovnih poklicev ne bomo dobro peljali gospodarstva, ki je osnova za vse ostalo. Včasih, ko so odraščali na kmetijah ali v obrteh, so pridobili iznajdljivost in znanje reševanja problemov, kar jim je koristilo tudi kasneje, ne glede na poklic. Zato smo šli v šole in otroke poskusili navdušiti, pri tem pa ugotovili, da je v naših sistemih premalo spodbude, zato smo tudi upokojenci zraven, saj imamo znanje, med nami so še stari mojstri, ki znanje lahko prenesejo na mlajše generacije." Dogodka se je udeležil tudi jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, ki je uvodoma pozdravil vse prisotne in za organizacijo dogodka pohvalil tako organizatorje kot sodelujoče.
Verižnega eksperimenta se je udeležilo 19 ekip iz vse Slovenije, od društev do osnovnih in srednjih šol, cilj vsake ekipe pa je bil ustvariti element verižnega eksperimenta, ki mora prestreči dvocentimetrsko kroglico iz predhodne naprave in jo na vsaj 45 centimetrih višine predati naslednji napravi. Naprava verige ne sme biti večja od površine ene šolske klopi in presegati višine 150 cm. Dogajanje v posamezni napravi verige mora potekati najmanj 20 sekund in ne več kot 120 sekund. Pri eksperimentu je zmagala ekipa Osnovne šole Prežihovega Voranca z elementom verižnega eksperimenta "kliči 112."Prebrano 663 krat Zadnja sprememba 1, 01.06.2016 13:28

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave