Skok na osrednjo vsebino

Novice

maj 2016 24

Golica - majska kraljica Karavank

Golica - majska kraljica Karavank Foto: Janko Rabič

1835 metrov visoka Golica je v maju za številne planince od vsepovsod najbolj obiskan vrh v Karavankah. Tako priljubljena in privlačna je predvsem zaradi narcis oziroma ključavnic, ki se najprej razcvetijo na nižjih travnikih, zatem pa še v juniju na višjih pobočjih tega dela Karavank. Po slabem vremenu v prvi polovici maja je najbolj množičen letošnji obisk Golica doživela minuli konec tedna. Več tisoč planincev iz različnih krajev Slovenije, pa tudi iz Avstrije, Hrvaške in drugih držav, se je po planinskih poteh kar v kolonah vilo proti vrhu in nazaj v dolino. Veliko je bilo tudi organiziranih skupin planinskih društev. Med pohodniki se najdejo glasbeni navdušenci, ki z veseljem zaigrajo legendarno Avsenikovo polko Na Golici, v soboto pa se je na vrh povzpela tudi folklorna skupina iz okolice Horjula, katere člani so se oblekli v narodne noše in veselo zaplesali.

Člani Planinskega društva Jesenice so se izkazali z gostoljubnostjo in dobro ponudbo v njihovi koči na pobočjih Golice. Oskrbnici Bojana Hiti in Katarina Zrnić sta skupaj z ostalim osebjem z veliko dobre volje pogumno obvladovali kopico dela. Po napornih dnevih sta povedali: »Takšne množice ljudi so tisti pravi majski obraz Golice. Glede na zmogljivosti koče smo naredili vse, da so bili planinci dobro postreženi. Zapisane pohvale v pohodni knjigi so nam odtehtale vse napore. Še vedno so klici od vsepovsod, tako da v naslednjih vikendih še pričakujemo veliko planincev. Veseli jih bomo, narcise se bodo na zgornjih pobočjih Golice šele sedaj prav razcvetele, zato dobrodošli! Pohvalno je tudi, da planinci na poteh ne odmetavajo smeti in tako skrbijo, da lepo planinsko okolje ostaja čisto«.

Veliko dela imajo v maju na pobočjih Golice tudi društveni markacisti, ki obnavljajo od zime poškodovane poti. Že lani so na novo uredili velik del glavne poti, ki vodi od spodnje postaje žičnice do koče. Tudi letošnja zima je pustila posledice, zato morajo še več poti urediti, da bodo še bolj varne za množice planincev. V soboto sta markacista Branko Jensterle in Janko Šeme morala še dodatno v akcijo, da sta odstranila staro smreko, ki je kakšen dan prej padla na glavno pot, ki vodi do koče na Golici.

Poleg majskih množic bo na Golici pestro tudi v ostalih poletnih mesecih. 25. junija, na praznik dneva državnosti, bo Občina Jesenice skupaj s Planinskim društvom Jesenice organizirala tradicionalni pohod na Golico, 20. avgusta pa bo pri koči srečanje jeseniških planincev, ki ga bo z nastopom popestril ansambel Saše Avsenika.
 

Prebrano 2808 krat Nazadnje urejano na četrtek, 07 september 2023 09:00

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave