Skok na osrednjo vsebino

Novice

maj 2016 23

Župana Jesenic in Šentjakoba o nadaljnjem sodelovanju med občinama

Župan Šentjakoba Heinrich Kattnig in jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger Župan Šentjakoba Heinrich Kattnig in jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger

Župan Tomaž Tom Mencinger je minuli teden na povabilo županskega kolega iz Šentjakoba obiskal avstrijsko obmejno občino in njene predstavnike. Med prijateljskim obiskom je pogovor nanesel tudi na poglobitev sodelovanja med občinama.

Župan Tomaž Tom Mencinger se je minuli teden odzval prijateljskemu povabilu župana občine Šentjakob v Rožu Heinricha Kattnniga in obiskal to avstrijsko obmejno občino in njene predstavnike. Poleg župana Kattniga sta se srečanja udeležila tudi podžupan Robert Hammerschall in nekdanji podžupan Gerhard Mikula, s strani Občine Jesenice pa tudi direktorica občinske uprave mag. Valentina Gorišek in vodja oddelka za gospodarstvo mag. Vera Djurić Drozdek. Namen obiska je bil predvsem prijateljsko srečanje predstavnikov obeh občin, ki na različnih področjih sodelujejo že vrsto let, leta 2007 pa sta občini za utrditev medsebojnih odnosov in dolgoletnega sodelovanja sklenili tudi pogodbo o partnerskem sodelovanju.

Tema pogovora na srečanju je bila med drugim tudi možnost razširitve sodelovanja med obema občinama na področje kulture, izobraževanja in tudi športa. V sosednji občini so namreč zelo ponosni na svoj nogometni klub, ki dosega odlične rezultate v državnem prvenstvu, zato so predlagali, da bi ta odigral prijateljsko tekmo z jeseniškim nogometnim klubom, ki goji že dolgoletno tradicijo. Na ta način bi še poglobili prijateljstvo in sodelovanje med predstavniki in prebivalci obeh občin, ki že vrsto let odlično sodelujejo tudi na področju prostovoljnega gasilstva in civilne zaščite, hkrati pa se prijateljske vezi ohranjajo na tradicionalnih letnih srečanjih prebivalcev obeh občin na Rožci ter ob srečanjih članov društev upokojencev z Jesenic in Šentjakoba, ki se dvakrat letno pomerijo v kegljanju na asfaltu.

Župana sta na srečanju govorila tudi o prometu skozi avtocestni predor Karavanke ter sprejela skupni dogovor, da bosta podprla predlog obmejnih občin za uvedbo ugodnosti za potnike pri vsakodnevnem prometu skozi ta predor Karavanški predor. Kolegi iz Avstrije bodo tako pripravili dopis, ki ga bo župan Tomaž Tom Mencinger predstavil tudi ostalim županom Zgornje Gorenjske s prošnjo za podporo, nato pa bo dopis poslan na slovensko nacionalno raven in na pokrajinsko raven v Avstriji. Sprejem dogovora o dodatnih ugodnostih za prebivalce na obeh straneh meje bi zagotovo še povečalo in olajšalo vsakodnevno življenje in vožnjo skoti predor, hkrati pa pripomoglo k večji povezanosti že zdaj tradicionalno dobrih sosedskih odnosov.

Župana sta srečanje zaključila z obljubo, da se kmalu zopet snideta, tokrat na slovenski strani meje.
 

Prebrano 2812 krat Nazadnje urejano na torek, 06 september 2022 13:54

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave