Skok na osrednjo vsebino

Novice

sep  2015 05

Društvo Žarek pripravilo dan odprtih vrat v komuni Skupnost Žarek

 

Bitnje, 5. 9. 2015 - Župan Tomaž Tom Mencinger se je danes dopoldne udeležil dneva odprtih vrat v Skupnosti Žarek, ki ga je v Bitnjah pripravilo Društvo za delo z mladimi v stiski Žarek. Trenutno v komuni prebiva 5 odvisnikov od alkohola ali drog, v naslednjem tednu pričakujejo še dva. Poleg osebnostnega razvoja se uporabniki komune učijo tudi izdelovanja lesenih izdelkov, skrbijo pa tudi za urejanje hiše in njene okolice.

 

Danes je jeseniško Društvo za delo z mladimi v stiski Žarek pripravilo dan odprtih vrat v komuni Skupnost Žarek v Bitnjah, ki se ga je udeležil tudi župan Tomaž Tom Mencinger. Program komune Skupnost Žarek je program za rehabilitacijo odvisnikov od droge in alkohola, v okviru katerega delujeta 2 sklopa: prvi, osnovni, je komuna Skupnost Žarek, drugi pa sprejemni center Skupnost Žarek. Program se je začel izvajati leta 2006, poleg Ministrstva za delo družino in socialne zadeve in Občine Jesenice, ga sofinancira še 6 občin Zgornje Gorenjske.

Predsednica Društva Žarek Ivanka Berčan, ki je bila za svoje delo nominirana tudi za Slovenko leta 2014, je zbranim povedala, da program komune traja okvirno 2 leti. Uporabniki se preko dnevnega reda, delovne terapije, medsebojnega sprejemanja, skupinskih in individualnih pogovorov, terapevtskega spremljanja, gibanja v naravi in postopnega prevzemanja odgovornosti, vzgajajo v odgovorne osebnosti. V programu omogočajo tudi možnost dokončanja izobraževanja, nudimo jim podporo pri obravnavah na sodišču, poskrbijo pa tudi za zdravstvene potrebe posameznika (zobozdravnik, infekcijska klinika, fizioterapija ...). V komuni Skupnost Žarek imajo tudi mizarsko delavnico, kjer se člani skupnosti s pomočjo mizarskega mojstra učijo izdelovati različne izdelke iz lesa, osnovni namen delavnice pa je pridobivanje novih spretnosti, ki jih lahko člani skupnosti uporabljajo tudi po njihovem odhodu iz skupnosti.

Župan Tomaž Tom Mencinger in direktorica Centra za socialno delo Jesenice Anita Bregar, ki se je prav tako udeležila dogodka, sta pohvalila delo društva, še posebej pa zavzetost predsednice in ostalih zaposlenih, ki svoje delo opravljajo z vso dušo. Obiskovalci komune so si imeli možnost ogledati lesene izdelke, ki so jih izdelali člani skupnosti, ti pa so obiskovalcem pripravili tudi prijetno pogostitev med prijetnim pogovorom.   

Trenutno komuna Skupnost Žarek šteje 5 članov, ki se jim bosta v naslednjem tednu pridružila še 2, od začetka delovanja komune do danes pa so prek programa pomagali že 57 odvisnikom. 

Prebrano 1971 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 07 september 2015 08:12

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave