Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
sep  2015 02

Ob Avsenikovih zvokih na srečanju jeseniških planincev na Golici čez 800 planincev

Člani Planinskega društva Jesenice so v soboto, 29. avgusta, pri koči na Golici organizirali tradicionalno avgustovsko srečanje jeseniških planincev in drugih ljubiteljev gora. Glavni namen dogodka je promocija zdrave rekreacije in pohodništva v osrčju Karavank, ob tej priložnosti pa se spomnijo dolgoletnega zavzetega člana, večletnega predsednika in zaslužnega za izgradnjo koče na Golici Janeza Košnika. Letošnje srečanje je postreglo s še posebej bogatim programom, s katerim smo počastili 110-letnico izgradnje Kadilnikove koče na vrhu Golice in 60-letnico nastanka Avsenikove polke na Golici. Kadilnikova koča je v takratnih časih veliko pomenila za bodrenje slovenske narodne zavesti in za organizirane začetke planinstva v Karavankah. Koča je bila med drugo svetovno vojno požgana, jeseniški planinci pa so leta 1984 nižje na pobočjih Golice zgradili novo.

Čudovita sončna nedelja je na Golico zvabila več kot osem sto planincev. Najprej so se podali na vrh Golice, kjer je Planinsko društvo Jesenice letos postavilo spominsko tablo z opisom Kadilnikove koče in predstavitvijo staroste slovenskih planincev Franca Kadilnika. Na srečanju pred sedanjo kočo društva na pobočjih Golice je zbrane najprej nagovoril predsednik Planinskega društva Jesenice Vlado Hlede, zatem pa sta zbrane pozdravila podžupanja Občine Jesenice Vera Pintar in predsednik meddruštvenega odbora gorenjskih planincev France Benedik. Pavel Dimitrov, dolgoletni član društva, nekdanji vrhunski alpinist, gorski reševalec in večletni predsednik društva, je strnil nekaj vtisov o poteh na Golico in gradnjo koče.

Vabilu Planinskega društva Jesenice se je odzval tudi ansambel Saše Avsenika in tako so skupaj pridali kamenček v mozaik bogastva Avsenikove glasbe ob letošnji 60-letnici nastanka legendarne polke na Golici, ki nosi ime po tem priljubljenem vrhu v Karavankah. V čudovitem gorskem ambientu Golice je ta polka še posebej lepo zazvenela, prav tako pa tudi vse druge, predvsem Avsenikove skladbe, ki jih je ansambel namenil ta dan zbranim na srečanju pri koči. Sašo Avsenik je v pozdravnih besedah izrazil čast, da je lahko ta dan s svojim ansamblom navzoč na srečanju, povedal pa je tudi nekaj besed o polki, za katero je njegov dedek Slavko Avsenik dobil idejo za pletilnim strojem v tovarni nogavic Tonosa v Ljubljani. Člani društva so se na srečanju odzvali tudi na pobudo po smrti Slavka Avsenika, da bi glede na priljubljeno polko na vrhu Golice zgradili novo planinsko kočo in jo poimenovali po Slavku Avseniku. Kot je poudaril predsednik Vlado Hlede, je stališče društva, da ob vsem spoštovanju do spomina na velikana slovenske narodnozabavne glasbe Slavka Avsenika in do največkrat predvajane skladbe na svetu Na Golici, gradnja koče vrh Golice ne bi bila primerna in smotrna. Predvsem zato, ker že sredi pobočja Golice, le dobre pol ure hoda z vrha, že stoji naša koča, za katero vzorno skrbimo več kot 30 let in ponuja planincem in obiskovalcem Golice prijeten počitek pri vzponu na vrh in ob vrnitvi v dolino. Pripravljeni smo, da Slavku Avseniku in njegovi Golici damo primeren in trajnejši poudarek v sami koči, seveda z dovoljenjem in v sodelovanju z njegovimi sorodniki.

Letošnje srečanje pri Koči na Golici je bilo po mnenju Planinskega društva Jesenice zelo uspešno, zato že kujejo načrte za naslednje leto, ko si želijo, da bi srečanje ponovili vsaj v takšnem obsegu in, upajo, tudi ponovno z ansamblom Saše Avsenika.

Prebrano 2029 krat

1 komentar

  • Komentiraj povezavo 0, 02.09.2015 20:45 od Marija

    Sama sem redna obiskovalka Golice,samo tokrat je pa bilo vzdušje in počutje na najvišjem nivoju. Hvala PD jesenice za to organizacijo in si želim še veliko takih srečanj.

    Tam kjer gora se z nebom poljublja,
    uživamo prelepe poglede,
    to nam je dano vsem,
    ki v gore se podamo.
    Pa varen korak

    Robič Marija

    Prijavi