Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
apr  2015 22

Konec meseca se zaključuje projekt IDAGO

Danes dopoldne je bila ob zaključku projekta Izboljšanje dostopnosti in atraktivnosti gorskih obmejnih območij (IDAGO) sklicana novinarska konferenca, na kateri sta župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger in vodja oddelka za gospodarstvo Vera Djurić Drozdek predstavila sam projekt in dosedanje aktivnosti, ki so bile v občini Jesenice izvedene znotraj  le-tega. Namen projekta je bil izboljšati povezave do težje dostopnih krajev ter povečati kvaliteto bivanja lokalnih prebivalcev, ena pomembnejših pridobitev znotraj projekta pa je tudi vzpostavitev danes uradno odprtega kolesarskega sistema JeseNICE bikes.

K projektu IDAGO je občina Jesenice pristopila 1. 10. 2011, v njem pa sta poleg občine Jesenice sodelovala še Občina Kranjska Gora in Prostovoljno gasilsko društvo Planina pod Golico kot projektna partnerja ter Občina Trbiž kot vodilni partner projekta.

Ker je projekt sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev ter lastnih sredstev, je Občina Jesenice z majhnim deležem lastnega financiranja uspela izvesti kar nekaj pomembnih aktivnosti, med katere sodijo:

  • rekonstrukcija dela lokalne ceste v Planini pod Golico s pripadajočo infrastrukturo ter pridobitev treh parkirišč za avtobuse in 35 parkirišč za osebna vozila,
  • oprema večnamenskega objekta Planina pod Golico s pohištvom in multimedijsko opremo,
  • izdelava elaborata ˝Prometna študija in prometni model za avtobusni in kolesarski promet v sklopu projekta IDAGO˝,
  • vzpostavitev brezplačnega avtobusa na relaciji Javorniški Rovt – Jesenice – Planina pod Golico – Kr. Gora – Rateče mejni prehod – Kr. Gora – Planina pod Golico – Jesenice – Javorniški Rovt dvakrat dnevno v obdobju od 4. 8. – 30. 9. in 20. 10. 2014 - 2. 11. 2014,
  • nabava promocijskih setov, ki vsebujejo nahrbtnik, obesek in set za prvo pomoč,
  • izdelava zloženke “Kolesarski izleti po občini Jesenice”,
  • ureditev dveh vstopnih točk na daljinsko kolesarsko povezavo 910200, in sicer na Stari Savi in pri Športni dvorani Podmežakla (na vsaki točki so informacijska tabla, klop, koš in pitnik vode)
  • vzpostavitev avtomatiziranega sistema JeseNICE bikes za izposojo koles na treh lokacijah s 15 običajnimi in 6 električnimi kolesi,
  • itd.

Celotna vrednost aktivnosti, ki so bile znotraj projekta izvedene na področju občine Jesenice, znaša 364.897,78 €, od česar je 310.163,11 € sofinanciral Evropski sklad za regionalni razvoj in 36.489,77 € Republika Slovenija.

Občina Jesenice je v času trajanja projekta z odličnim sodelovanjem z vodilnim in ostalimi projektnimi partnerji uspešno sledila namenu projekta, ki je bil zaradi več večjih pridobitev in prebivalcem prijaznih aktivnosti dobro sprejet tudi med lokalnim prebivalstvom, zato projekt ocenjujemo za izredno uspešnega.

Prebrano 2637 krat Nazadnje urejano na torek, 22 marec 2016 19:05