Skok na osrednjo vsebino

Novice

mar  2015 14

Obisk ministrov v vojaški bolnišnici

Minister za obrambo Janko Veber in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc sta si v sredo, 11. marca, ogledala potek gradnje novega urgentnega centra Splošne bolnišnice Jesenice, ki poteka v okviru projekta Mreža urgentnih centrov, in oskrbo bolnikov v vojaški bolnišnici Role 2LM MTF, v katero so začasno preselili urgentno zdravstveno službo. Slednja je namreč prav danes uradno začela v celoti delovati.

Minister za obrambo Janko Veber in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc sta ob ogledu izrazila zadovoljstvo z delovanjem vojaške bolnišnice Role 2LM MTF. Ministrstvo za obrambo je namreč zaradi gradnje novega urgentnega centra v dogovoru z Ministrstvom za zdravje Splošni bolnišnici Jesenice 4. julija lani v uporabo predalo približno 70 odstotkov zmogljivosti vojaške bolnišnice Role 2LM MTF, od šotorskega dela in transportno-skladiščnih kontejnerjev ter agregata in grelnih naprav do medicinske opreme za predoperativo, kirurgijo, intenzivno nego, rentgen in lekarno, ter kontejner Zavoda RS za blagovne rezerve. Jeseniška bolnišnica je prve paciente v vojaškem delu oskrbela teden dni pozneje, urgentni center pa je v njej začel v celoti poskusno delovati 1. marca letos.

Minister za obrambo Janko Veber je po ogledu dejal, da je »za nas to pomemben preizkus sodelovanja med Slovensko vojsko in javnim zdravstvom. Gre za zahtevno medicinsko opremo, ki je, kot vse kaže, primerna in ustreza vsem standardom. Za nas je to dobra preizkušnja, da se lahko tudi v izrednih razmerah, ki bi lahko nastopile v Sloveniji, uspešno vključimo v reševanje ter odpravimo težave oziroma rešujemo življenja.« V vojaški bolnišnici, kjer lahko dnevno oskrbijo med 100 in 200 prebivalci regije, izvajajo urgentne internistične in kirurške preglede, manjše operacijske posege, sprejemajo porodnice, v reanimacijskem prostoru pa obravnavajo težke bolnike. Minister je kot primer večnamenske uporabe sredstev obrambnega resorja izpostavil tudi helikoptersko nujno medicinsko pomoč, kjer je sodelovanje med Slovensko vojsko in javnim zdravstvom prav tako izjemno dobro in je po njegovem prepričanju to rešitev dobro obdržati tudi v prihodnje. Pojasnil je, da imamo z zavarovalnicami sklenjen dogovor, obenem pa potekajo pogovori o dolgoročnem financiranju prek državnega proračuna. Kot primer dobre prakse je navedel tudi nedavno vladno odločitev, da letalo falcon uporabljamo za prevoz organov.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ob tem zagotovila, da se bo potrudila zagotoviti manjkajoča sredstva za dokončanje gradnje urgentnega centra, da bi ta lahko zaživel do najpozneje 1. novembra letos. Kohezijska sredstva namreč pokrijejo 85 odstotkov investicije, 15 odstotkov sredstev gre iz integralnega proračuna, pri čemer bi morali zaradi nekaterih dodatnih del zagotoviti še za približno nekaj več kot milijon evrov sredstev. Milojka Kolar Celarc je ob tem pojasnila, da so v zaključni fazi priprave mreže nujne medicinske pomoči in osnutka pravilnika o nujni medicinski pomoči, še v fazi priprav pa bodo obiskali vse regije ter se z župani in direktorji zdravstvenih ustanov pogovorili o mreži. Izrazila je prepričanje, da bo mreža urgentnih centrov skupaj z njihovimi sateliti ljudem v življenjsko ogrožajočih stanjih nudila hitro in popolno pomoč.


(Vir: MORS – medijsko središče)

Prebrano 1652 krat Nazadnje urejano na sobota, 14 marec 2015 21:19

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave