Najave

Nov  2017 10

Pred vrati jubilejni 30. Čufarjevi dnevi

Čufarjevi dnevi so že vrsto let globoko zasidrani med ljubitelji gledališke umetnosti na Jesenicah ter tudi širše na Gorenjskem in v Sloveniji. Upravičeno nosijo naziv Festival ljubiteljskih gledališč s tekmovalnim predznakom. Letos bodo potekali od 14. do 20. novembra in bodo v znamenju pomembnega jubileja. Zaokrožili bodo trideset let bogate ljubiteljske gledališke ustvarjalnosti. V tem obdobju so se na jeseniškem odru zvrstile številne predstave ljubiteljskih gledališč in igralskih skupin iz Slovenije in iz zamejstva.

Jubilej je razlog, da bo program predstav in spremljajočih dogodkov še bolj bogat in zanimiv. Šest tekmovalnih predstav bosta ocenjevali strokovna žirija in publika, program bodo obogatili s štirimi  predstavami mladih igralskih skupin, spremljevalni program pa zadnji dan festivala še z domačo premiero Petelinji zajtrk.

Na letošnji razpis se je prijavilo 22 gledališč ter igralskih skupin, selektor Iztok Valič pa je izbral šest predstav, ki jih bosta ocenjevali strokovna žirija in publika. Ob jubileju bodo poudarek dali tudi mlajšemu rodu gledaliških ustvarjalcev, saj bodo program obogatili še s štirimi predstavami mladih igralskih skupin. Kar nekaj gledališč in igralskih skupin je, ki so sopotniki skorajda vseh Čufarjevih dni in se jim večkrat uspe uvrstiti v tekmovalni program. Mednje zagotovo sodi domača igralska skupina pri Gledališču Toneta Čufarja, ki je v teh dneh osvojila kopico nagrad strokovne žirije in občinstva. Letos v »ogenj« že prvi dan festivala, 14. novembra, ob 19.30 – po slavnostnem odprtju – pošiljajo predstavo Pr' Holzer. Prav tako zelo redni gosti so igralci Šentjakobskega gledališča iz Ljubljane pa KUD Zarja Trnovlje in še kdo.

Ob jubileju domači igralci Šentjakobskega gledališča uresničujejo lansko obvezo, da bodo ob jubileju strnili svoje ustvarjalne ideje in zamisli. Za zaključek Čufarjevih dni 20. novembra bo ob 19.30 po podelitvi nagrad sledila koprodukcijska premiera obeh gledališč Petelinji zajtrk v režiji Gojmirja Lešnika Gojca.

Skratka, več kot dovolj razlogov za obisk tekmovalnih in drugih predstav, ki bodo jubileju dali nov čar velikega gledališkega praznika v mestu.  

 

Celoten program 30. Čufarjevih dni si lahko ogledate tudi na povezavi: http://www.gledalisce-tc.si/30cdspored.html

Prebrano 781 krat Zadnja sprememba Ponedeljek, 13. November 2017, 15:31

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave