Skok na osrednjo vsebino

Jeseniške novice

Na dobrodelnem teku Jesenice tečejo, ki se ga je letos udeležilo 508 prijavljenih tekačev, je bilo letos zbranih rekordnih 5950 evrov. "Padel" je tudi rekord, saj je Mario Ponjavič podrl svoj lanski rekord in v desetih urah pretekel kar sto kilometrov.

Jesenice - Zveza društev prijateljev mladine Jesenice je tudi letos pripravila že tradicionalni dobrodelni tek Jesenice tečejo, s katerimi zbirajo sredstva za letovanje socialno ogroženih otrok v Pineti pri Novigradu. Prireditev vsako leto raste, udeležba na dobrodelnem teku pa je postala obvezna tudi za številne znane obraze. Dobrodelnega teka se je letos udeležilo 508 tekačev, ki so v dobrodelni sklad za letovanje socialno ogroženih otrok prispevali kar 5950 evrov. Tek, ki se odvija v dvokilometrskih krogih od krožišča s spomenikom martinarju, skozi center Jesenic do podhoda Podmežakla, pa je tudi priložnost za tekmovalne tekače, ki so se letos spopadli z visokimi temperaturami. Kljub temu pa je lanskemu rekorderju Mariu Ponjaviču uspelo letos znova premagati samega sebe, saj mu je uspelo v desetih urah preteči 50 krogov, skupno torej kar 100 kilometrov, kar je dosežek, ki ga bo težko ponoviti. Med ženskami je letošnji rekord postavila Eva Mlakar z 18 krogi. Znesku, ki so ga zbrali s prijavnin od teka, so organizatorji včeraj prišteli še 4.200 €, ki jih je z dobrodelno licitacijo dresov športnih zvezdnikov zbral Jeseničan Fikret Avdić - Fičo, kar pomeni, da je bilo za letovanje otrok iz socialno ogroženih družin zbranih več kot 10.000 €.

Gledališče Toneta Čufarja Jesenice v sredo, 1. 6. 2016, ob 20. uri v Športni dvorani Podmežakla organizira dobrodelni koncert, na katerem bo nastopila kopica znanih glasbenih in umetniških imen. Vstopnica za koncert stane 10 €, ves izkupiček od prodanih vstopnic pa bo namenjen obnovi fasade objekta Gledališča Toneta Čufarja, enega najpomembnejših kulturnih objektov na Jesenicah.

Fasada objekta, v katerem se poleg gledališča nahajata tudi Kino Železar in Občinska knjižnica Jesenice ter je hkrati tudi sedež lokalnega radia Triglav, nujno potrebuje obnovo. V objekt, ki ima sicer status kulturne dediščine, je Občina Jesenice leta 2012 vložila dobrih 100.000 € za obnovo celotne strehe, hkrati pa vsako leto namenja tudi okrog 9.000 € za redna vzdrževalna dela, vendar pa zaradi trenutnega finančnega stanja občin, drugih večjih posegov v objekt ne zmore načrtovati. Zato podpiramo namen Gledališča Toneta Čufarja Jesenice in vas vljudno vabimo, da njegove namene podprete tudi sami z nakupom vstopnice za koncert. Prepričani smo, da s skupnimi močmi zmoremo pomagati pri obnovi objekta, s tem pa poskrbeti, da bo tudi zunanjost objekta izražala kakovost dejavnosti, ki se izvaja v njegovi notranjosti.

VLJUDNO VABLJENI!

Začelo se je kolesarsko potovanje Sava TOUR 2016, v katerem sodeluje ekipa 8 kolesarjev različnih držav. Ti bodo v devetih dneh prekolesarili več kot 800 km dolgo pot od Slovenije do Beograda, na njihovi poti pa jih je tudi letos sprejel in pozdravil tudi jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger.

V sredo, 25. maja, je v Kolpernu na Stari Savi potekala zaključna konferenca projekta »3fit – čili in zdravi starosti naproti«. V projektu, katerega nosilec je Ljudska univerza Jesenice, je sodelovalo vseh 7 zgornjegorenjskih občin, njegovi rezultati in izvedene aktivnosti pa pomembno vplivajo na izboljšanje kakovosti življenja starejših državljanov.

Na letošnji Paradi učenja, ki je potekala 18. maja na Stari Savi na Jesenicah so že tradicionalno sodelovali tudi predstavniki Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Jesenice. Dejavnost Sveta so predstavili z alko očali, odsevnimi trakovi, odsevnimi obeski, najmlajšim pa so podarili tudi odsevne igračke. Na prireditvi je kot podizvajalec sodeloval tudi AMZS s prikazom prevračalnika, poligona z avtomobilčki ter s simulatorjem vožnje »motor«.

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je sicer v času od 1. 3. 2016 do 31. 3. 2016 izvajal izobraževalno nagradno igro "BISTRO GLAVO VARUJE ČELADA", s poudarkom na uporabi zaščitnih kolesarskih čelad pri otrocih in tudi na obvezni opremi za kolo. V nagradni igri so sodelovali učenci 4. razredov osnovnih šol v občini Jesenice, in sicer s prispevki v obliki risbe. Nagrajenci nagradne igre so:

  1. Anes Osmančević OŠ Prežihovega Voranca
  2. Ajda Zaveljcina, OŠ Koroška Bela
  3. Gloria Struna, OŠ Toneta Čufarja Jesenice
  4. Tian Mušić, OŠ Toneta Čufarja Jesenice
  5. Leonela Pezdir, OŠ Toneta Čufarja Jesenice
  6. Tara Railič, OŠ Toneta Čufarja Jesenice
  7. Dino Kerić, OŠ Koroška Bela
  8. Elma Ramić, OŠ Poldeta Stražišarja, Jesenice
  9. Ela Markizeti, OŠ Toneta Čufarja Jesenice

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

Številka: 110-6/2016

Obveščamo, da na javnem natečaju za delovno mesto notranjega revizorja višjega svetovalca v Skupni notranje revizijski službi občin Jesenice, Bohinj, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica, ki je bil dne 1/4-2016 objavljen na spletnih straneh Občine Jesenice ter Zavoda RS za zaposlovanje, kandidat ni bil izbran.

Neizbrani kandidati, ki so se uvrstili v izbirni postopek, imajo pravico do vpogleda v gradivo izbirnega postopka.

ŽUPAN
Tomaž Tom Mencinger

Občina Jesenice je začela s postopkom priprave Strategije razvoja športa v občini Jesenice za obdobje 2017–2020. Slednja je strateški dokument razvojnega načrtovanja športne politike, ki izhaja iz doseženega položaja športa v občini in ugotavlja vlogo športa v razvoju občine ter javni interes zanj. V njem bodo opredeljene prioritete na področju športa, cilji in ukrepi za dosego ciljev, načrtovane investicije v javno športno infrastrukturo, čas za njihovo uresničitev ter kazalci, po katerih se bo merilo njihovo doseganje. Dokument se sprejema za obdobje štirih let, in sicer za obdobje od leta 2017 do leta 2020.

Z namenom priprave dokumenta za naslednje štiriletno obdobje je imenovana delovna skupina, ki že sodeluje pri pripravi, želimo pa si tudi pritegniti tudi širšo zainteresirano javnost, ki bi s svojim znanjem in izkušnjami na področju športa lahko pripomogli k oblikovanju strategije športa za obdobje 2017–2020.

Vse zainteresirane tako vljudno vabimo, da se vključite s svojimi mnenji, pripombami, predlogi in komentarji na širšem delovnem sestanku v ponedeljek, 30. 5. 2016, ob 17. uri v sejni sobi Občine Jesenice v Zdravstvenem domu Jesenice (C. maršala Tita 78, Jesenice) (C. železarjev 6, Jesenice).

Za vaše sodelovanje se vam že vnaprej najlepše zahvaljujemo.

Številka: 478-42/2016

Na podlagi 8. člena Zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Ur. list RS št. 86/2010 in spremembe) in 48. člena Uredbe o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Ur. list RS št. 34/2011 in spremembe), Občina Jesenice objavlja naslednjo:

N A M E R O

Občina Jesenice, ki je po stanju Informacijskega sistema eZK Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, lastnica nepremičnine (zemljišča) s parc. št. 900/16 (ID 6327942) in 902/116 (ID 6327935), obe k.o. 2175 - Jesenice, objavlja namero o sklenitvi neposredne pogodbe – najemna pogodba za uporabo dela zemljišča s parc. št. 900/16 in 902/116, obe k.o. 2175 – Jesenice, za potrebe parkiranja vozil zaradi nalaganja proizvodov.

Pogodba bo sklenjena po preteku roka 15 dni od objave te namere na spletni strani Občine Jesenice.

Pripravila:
Jasna Erman


OBČINA JESENICE
   ŽUPAN
Tomaž Tom Mencinger

1835 metrov visoka Golica je v maju za številne planince od vsepovsod najbolj obiskan vrh v Karavankah. Tako priljubljena in privlačna je predvsem zaradi narcis oziroma ključavnic, ki se najprej razcvetijo na nižjih travnikih, zatem pa še v juniju na višjih pobočjih tega dela Karavank. Po slabem vremenu v prvi polovici maja je najbolj množičen letošnji obisk Golica doživela minuli konec tedna. Več tisoč planincev iz različnih krajev Slovenije, pa tudi iz Avstrije, Hrvaške in drugih držav, se je po planinskih poteh kar v kolonah vilo proti vrhu in nazaj v dolino. Veliko je bilo tudi organiziranih skupin planinskih društev. Med pohodniki se najdejo glasbeni navdušenci, ki z veseljem zaigrajo legendarno Avsenikovo polko Na Golici, v soboto pa se je na vrh povzpela tudi folklorna skupina iz okolice Horjula, katere člani so se oblekli v narodne noše in veselo zaplesali.

Člani Planinskega društva Jesenice so se izkazali z gostoljubnostjo in dobro ponudbo v njihovi koči na pobočjih Golice. Oskrbnici Bojana Hiti in Katarina Zrnić sta skupaj z ostalim osebjem z veliko dobre volje pogumno obvladovali kopico dela. Po napornih dnevih sta povedali: »Takšne množice ljudi so tisti pravi majski obraz Golice. Glede na zmogljivosti koče smo naredili vse, da so bili planinci dobro postreženi. Zapisane pohvale v pohodni knjigi so nam odtehtale vse napore. Še vedno so klici od vsepovsod, tako da v naslednjih vikendih še pričakujemo veliko planincev. Veseli jih bomo, narcise se bodo na zgornjih pobočjih Golice šele sedaj prav razcvetele, zato dobrodošli! Pohvalno je tudi, da planinci na poteh ne odmetavajo smeti in tako skrbijo, da lepo planinsko okolje ostaja čisto«.

Veliko dela imajo v maju na pobočjih Golice tudi društveni markacisti, ki obnavljajo od zime poškodovane poti. Že lani so na novo uredili velik del glavne poti, ki vodi od spodnje postaje žičnice do koče. Tudi letošnja zima je pustila posledice, zato morajo še več poti urediti, da bodo še bolj varne za množice planincev. V soboto sta markacista Branko Jensterle in Janko Šeme morala še dodatno v akcijo, da sta odstranila staro smreko, ki je kakšen dan prej padla na glavno pot, ki vodi do koče na Golici.

Poleg majskih množic bo na Golici pestro tudi v ostalih poletnih mesecih. 25. junija, na praznik dneva državnosti, bo Občina Jesenice skupaj s Planinskim društvom Jesenice organizirala tradicionalni pohod na Golico, 20. avgusta pa bo pri koči srečanje jeseniških planincev, ki ga bo z nastopom popestril ansambel Saše Avsenika.
 

Ljudska univerza Jesenice v sodelovanju z Občinsko knjižnico Jesenice in Gornjesavskih muzejem Jesenice že enajst let izvaja projekt raziskovanja kulturne dediščine v lokalni skupnosti z naslovom Kako so včasih živeli. Delo poteka v študijskem krožku, kjer udeleženci raziskujejo delo in življenje ljudi. Bogato gradivo obdelajo in potem izdajo v knjižicah, ki so brezplačno na voljo prebivalcem. Projekt vsa leta finančno podpira občina Jesenice.

Uspešno delo organizatorjev projekta so opazili tudi v širšem slovenskem prostoru. Na nacionalni otvoritvi letošnjega Tedna vseživljenjskega učenja v Velenju je študijski krožek namreč prejel priznanje Andragoškega centra Slovenije za promocijo učenja in znanja za leto 2015. Priznanje je prevzela mentorica študijskega krožka Polona Knific, podelitve pa se je udeležilo tudi deset članov študijskega krožka.

V četrtek, 19. maja, je na Jesenicah potekala že 11. četvorka jeseniških maturantov v organizaciji Mladinskega centra Jesenice, Plesne šole Studio ritem ter obeh jeseniških srednjih šol, Gimnazije Jesenice in Srednje šole Jesenice.

Maturanti obeh šol so na parkirišču pred Občino Jesenice v ritmih glasbe zaplesali četvorko, že tradicionalno pa jih je pozdravil ter jim zaželel srečo in veliko znanja na maturi in pri nadaljnjem šolanju tudi jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger.

Letos maturo sicer opravlja 248 maturantov - 141 na Srednji šoli Jesenice in 107 na Gimnaziji Jesenice -, prav vsem pa želimo čim boljši uspeh na maturi in uspešno nadaljnje šolanje na izbranih fakultetah.

Župan Tomaž Tom Mencinger je minuli teden na povabilo županskega kolega iz Šentjakoba obiskal avstrijsko obmejno občino in njene predstavnike. Med prijateljskim obiskom je pogovor nanesel tudi na poglobitev sodelovanja med občinama.

Občina Jesenice z letom 2017 zaključuje projekt dodeljevanja finančnih spodbud investicijskim ukrepom za učinkovito rabo energije in izrabo obnovljivih virov energije v gospodinjstvih na območju občine Jesenice. Nepovratna sredstva z občinskega proračuna bodo na voljo le še za ukrepe, izvedene v letošnjem letu.

Na trgu na Stari Savi se je v sredo odvijala že tradicionalna parada učenja, ki jo v sklopu tedna vseživljenjskega učenja pripravlja Ljudska univerza Jesenice.

Občina Jesenice se je pred časom vključila v spodbujanje procesa trajnostne mobilnosti, katere osnovni cilj je zadovoljiti potrebe vseh ljudi po mobilnosti in obenem zmanjšati promet, posledično pa tudi onesnaževanje, emisije toplogrednih plinov in porabo energije. Ena od takšnih aktivnosti je tudi spodbujanje kolesarstva, zato je Občina Jesenice včeraj, 5. maja, na Stari Savi v sodelovanju s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Jesenice, Policijsko postajo Jesenice, Medobčinskim inšpektoratom in redarstvom občin Jesenice, Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica ter Aljošo Žnidarjem s Projekta Natura priredila kolesarsko promocijski dogodek »Grem s kolesom!«.

Uporabne povezave