Skok na osrednjo vsebino

EuroBasket 2013 [Arhivska stran]

eurobasket2013
mar  2013 08

Na Jesenicah so včeraj odprli razstavo "60 let košarke na Jesenicah"

Na Jesenicah so včeraj odprli razstavo "60 let košarke na Jesenicah" avtor fotografije: Vitomir Pretnar

Včeraj je Gornjesavski muzej Jesenice v galeriji jeseniške Kosove graščine odprl razstavo z naslovom ''60 let košarke na Jesenicah''. Čeprav so Jesenice poznane predvsem po hokeju, pa imajo tudi bogato košarkarsko zgodovino, ki letos praznuje svojo 60. obletnico. Avtor razstave je dr. Marko Mugerli, ki je v sodelovanju s številnimi poznavalci jeseniške košarke pripravil spremljajoči katalog, v katerem je moč najti vse informacije o 60-letni zgodovini košarke na Jesenicah. Odprtja razstave se je udeležilo približno 50 ljudi, slavnostni govornik pa je bil ambasador prihajajočega EuroBasketa 2013 gospod Ivo Daneu - legenda slovenske košarke. V čast visokemu jubileju jeseniške košarke so spregovorili še župan Občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger, sedanji trener Košarkaškega kluba Jesenice Primož Samar in direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenice Irena Lačen Benedičič. Na odprtju je že tako dobro voljo širil tudi Lipko, maskota EuroBasketa 2013.

Razstava bo sicer na ogled do 26. aprila 2013.

"Ponosni smo, da je Občina Jesenice kandidirala in se uspela uvrstiti med gostitelje tega največjega letošnjega športnega dogodka pri nas in da se bo del evropskega košarkarskega prvenstva odvijal v železarskem mestu z bogato športno tradicijo. Morda gre za splet okoliščin in kanček sreče, da gostiteljstvo tako eminentnega tekmovanja sovpada s praznovanjem 60. obletnice košarke na Jesenicah, vsekakor pa je to za nas svojevrstna čast in izjemen dosežek, ki bo košarko na Jesenicah uveljavil med množičnimi športi, morda z novo košarkarsko zvezdo."
  Irena Lačen Benedičič, direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenice
"Pripravljamo se na ogromen dogodek, ki je za mesto Jesenice zelo pomemben. Vsi si želimo, da bi organizacija prvega dela prvenstva na Jesenicah uspela tako, da bomo obiskovalcem dokazali, da smo prijazno in toplo mesto, v katerega se bodo še kdaj želeli vrniti. Razstava ''60 let slovenske košarke'' kaže na to, da Jesenice niso le hokejsko mesto, temveč je v naši športni zgodovini precejšnjo vlogo igrala tudi košarka, zato sem vesel, da bomo lahko našo 60-letnico košarke na Jesenicah ''okronali'' tudi s tem, da bomo gostili prvi del EuroBasketa 2013."
  Tomaž Tom Mencinger, župan občine Jesenice
Prebrano 4138 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 11 marec 2013 10:06