Skok na osrednjo vsebino

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada

sep  2019 26

Prireditev ob Evropskem tednu mobilnosti

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Jesenice je tudi letos v okviru evropskega tedna mobilnosti, izvedel celodnevne preventivne aktivnosti.

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Jesenice je tudi letos v okviru evropskega tedna mobilnosti dne 19.9.2019, v sodelovanju z Osnovno šolo Prežihovega Voranca Jesenice, Policijsko postajo Jesenice, AMZS-jem d.o.o. , Agencijo za varnost prometa Ljubljana, Medobčinskim inšpektoratom in redarstvom Jesenice, PGD Jesenice, izvedel celodnevne preventivne aktivnosti, katere se je udeležilo okoli 1000 obiskovalcev (otroci iz vrtcev, osnovnošolci in srednješolci). AMZS je tako predstavil simulator prevračalnik, s katerim se prikaže primer prevračanja avtomobila ob prometni nesreči in uporaba varnostnega pasu, simulator motor, na katerem učenci lahko vadijo vožnjo in spoznavajo prometne znake preko računalniške aplikacije, otroški poligon z avtomobilčki, na katerem se najmlajši srečajo z vožnjo med prometnimi znaki. AVP RS je predstavil  šotor Vidko,  v katerem lahko vsak udeleženec na jasen in preprost način preveri uporabo odsevnih teles v temačnem okolju. Z njim želimo prikazati in poudariti pomen uporabe odsevnih predmetov in upoštevanje temeljnih pravil za večjo varnost pešcev ter tehtnice naletne teže. Tehtnice prikazujejo naletno težo, ki nam pove, koliko smo pri različnih hitrostih (30/50/90 km/h) v trenutku trka (v zid, brez deformacij in krčenja pločevine) dejansko težki oz. kakšne so sile, ki delujejo na človeka ob trku. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je udeležencem prikazal uporabo različnih »alko« očal, s pomočjo katerih vidimo razliko med različnimi stopnjami alkoholiziranosti, v našem primeru s hojo skozi poligon z strožci. PGD Jesenice je predstavil lestev za gašenje požarov, gasilski avtomobil in načine gašenja. Skozi celotno prireditev nas je spremljalo sončno vreme, animirala nas je maskota Rudi. Na prireditvi so sodelovali tudi reševalci, ki so predstavili oživljanje, Zdravstveni dom Jesenice pa je izvedel test hoje.

Ob Evropskem tednu mobilnosti je Policijska Postaja Jesenice skupaj z Medobčinskim inšpektoratom in redarstvom navdušila otroke vrtca Koroška Bela. Teden mobilnosti so tako obeležili malo po svoje, sprehodili so se v okolici vrtca, otroci pa bodo želje po ureditvi prometa zapisali v projekt beli zajček. Seveda so si na koncu ogledali še policijski avtomobil. Pešbus se je v letošnjem letu izvajal pri vseh šolah na Območju Občine Jesenice.

Prebrano 2076 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.