Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
sep  2016 22

Mobilnost na delovnem mestu v Občini Jesenice

Danes se zaključuje Evropski teden mobilnosti. V tem tednu je v različnih medijih veliko slišati o trajnostni mobilnosti in o njenem vplivu na kakovost bivanja v mestih in na podeželju. Tudi v naši občini je bilo pestro. Organizirali smo več dogodkov, ki smo jih namenili različnim starostnim skupinam. Za en dan smo zaprli parkirišče in ga spremenili v ustvarjalni prostor za otroke in mladostnike. Asfalt je zamenjala umetna trava, avtomobile pa pohištvo, ki so ga oblikovali udeleženci. Z delavnico smo želeli pokazati enostaven način, kako se lahko izkoristi sivo asfaltno površino in se jo spremeniti v kraj, kjer se srečujejo in družijo občani.

V torek, 20. 9., smo izvedli že tretjo javno razpravo v sklopu izdelave Celostne prometne strategije. Tokrat smo posebno pozornost posvetili mobilnosti na delovnem mestu. Z udeleženci smo najprej razpravljali o naših vsakodnevnih potovalnih navadah. Veliko udeležencev je izpostavilo, da obstaja veliko prostora za izboljšanje potovalnih navad, seveda pa morajo k temu prispevati tudi delodajalci in občina. Predstavniki starejših občanov so izpostavili, da bi z veseljem uporabljali večkrat javni potniški promet, a bi njegova frekventnost morala biti veliko večja, mesečne karte pa cenovno ugodnejše. Šolniki so zatrdili, da si prizadevajo biti zgled učencem in v šolo prihajati z avtobusom, peš ali pa s kolesom. Strinjali so se, da je potrebno uvesti različne ukrepe, ki bi prepričali starše, da otrok ne vozijo v šolo z avtomobilom. Ena izmed rešitev je tudi izgradnja avtobusnega postajališča, ki bi bil bližje šoli. Pri spodbujanju kolesarjenja pa se seveda ne sme pozabiti na zagotavljanje varnosti vseh udeležencev v prometu. Da na višjo uporabo sredstev trajnostne mobilnosti vpliva tudi omejitev motornega prometa, je pokazal Dan brez avtomobila v naši občini, ko je v Osnovno šolo Toneta Čufarja prišlo z avtobusom kar petkrat več udeležencev kot običajno.

Srečanje smo sklenili z obljubo, da se bomo vsi skupaj in vsak sam trudili spreminjati naše potovalne navade in tako prispevali k čistejšemu okolju, večji varnosti na cestah in hkrati naredili nekaj za svoje fizično in psihično počutje.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada.

Prebrano 2598 krat